8. jul 2024 17:42

Zelenski: Ukrajina će zatražiti sastanak Saveta bezbednosti UN zbog ruskih napada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski: Ukrajina će zatražiti sastanak Saveta bezbednosti UN zbog ruskih napada

Foto: Shutterstock.com/Dmytro Larin, arhiva

VARŠAVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će Ukrajina zatražiti sastanak Saveta bezbednosti UN povodom današnjih napada ruske vojske na Ukrajinu u kojima je ubijeno najmanje 29 ljudi, a dečja bolnica oštećena.

Zelenski je istagao da će Ukrajina uspostaviti ''novu legiju'' na poljskoj teritoriji i pozvao sve Ukrajince koji žive van zemlje da joj se pridruže.

Poljski premijer Donald Tusk je rekao da niko ne može da uključuje o miru u Ukrajini bez da u tome učestvuje Kijev, dodajući da Ukrajina može da računa na podršku Poljske u svojoj nameri da postane članica NATO-a.

Zelenski i Tusk potpisali su bilateralni sporazum o bezbednosnim garancijama, što je 21. dokument zaključen u oblasti bezbednosti između Ukrajine i njenih partnera.

Kijev očekuje konkretnu pomoć NATO-a za jačanje PVO

Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje.

Očekuje se da će Zelenski krenuti na samit u Vašington kasnije tokom dana, nakon što završi posetu Poljskoj, prenosi Rojters.

Tusk je dodao da se u vladi Poljske razgovara o tome načinima da se pomogne u snabdevanju Ukrajine energijom pre zime, dok Rusija cilja ukrajinsku energetsku infrastrukturu, navodi britanska agencija.

Zelenski je prethodno poručio da će Ukrajina zatražiti sastanak Saveta bezbednosti UN povodom današnjih napada ruske vojske na Ukrajinu u kojima je ubijeno najmanje 29 ljudi, a dečja bolnica oštećena.

Treba pripremiti akcioni plan za obnavljanje energetske bezbednosti Ukrajine

Volodimir Zelenski izjavio je danas u Varšavi da bi već ovoga leta Kijev i partnerske zemlje trebalo da pripreme akcioni plan na osnovu "formule mira" za obnavljanje energetske bezbednosti u Ukrajini.

"Zahvalan sam Poljskoj što je učestvovala na Samitu mira (u Švajcarskoj) i što je podržala rad u okviru "formule mira". Poljska je ko-lider u implementaciji tačke o energetskoj bezbednosti. Naši poljski partneri su u potpunosti informisani o situaciji u energetskom sistemu Ukrajine, a već ovoga leta treba da damo pripremljeni akcioni plan u okviru 'formule mira' u vezi sa vraćanjem energetske bezbednosti Ukrajini, a zahvaljujući tome i svim našim susedima u Evropi", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare nakon razgovora sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Zelenski je podsetio da su u junu počeli pregovori Ukrajine i EU o članstvu, naglašavajući da je zadatak Kijeva da ove godine, bez gubljenja vremena, pripremi uslove za nastavak pregovora i za pristupanje Ukrajine Uniji, preneo je Interfaks-Ukrajina.

Zelenski ocenjuje da je to strateški važan zadatak ne samo za Ukrajinu, već i za celu Evropu.