9. jul 2024 23:14

Zaharova pozvala Pariz da se ne meša u unutrašnje stvari Rusije zbog presuda rediteljki i spisateljici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zaharova pozvala Pariz da se ne meša u unutrašnje stvari Rusije zbog presuda rediteljki i spisateljici

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

MOSKVA  - Potparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je danas Pariz da se ne meša u unutrašnje stvari Rusije i da ne vrši pritisak na pravosuđe, nakon reakcije Francuske na presude ruskoj rediteljki Evgenij Berkovič i ruskoj dramskoj spisateljici Petrijčuk, .

''U odgovoru na podsetnik francuskog Ministarstva spoljnih poslova, podsećam režim Makrona da se ne meša u unutrašnje stvari suverene države, kao ni da ne vrši pritisak na pravosuđe“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je dodala da, ako u Francuskoj ne postoje preče stvari, sudovi u Parizu treba da osude francuske zvaničnike za ''okrutnost prema sopstvenim građanima, podvrgnute mučenju i ponižavanju od strane lokalne policije'', prenosi RIA Novosti.

Ranije danas, Francuska je pozvala Moskvu da ''odmah i bez uslova'' pusti Berkovič i Petrijčuk na slobodu, zajedno sa drugim ''političkim zarobljenicima'', kao i da poštuje međunarodno pravo i ljudska prava.

Ruski okružni vojni sud osudio je rusku rediteljku Evgeniju Berkovič i rusku dramsku spisateljicu Svetlanu Petrijčuk na po šest godina zatvora u popravnoj koloniji opšteg režima zbog navodnog opravdavanja terorizma u vezi sa njihovom predstavom "Finista, hrabri soko".

Njima je takođe zabranjeno da se tri godine bave aktivnostima u vezi sa administracijom veb-sajtova informacionih i telekomunikacionih mreža, uključujući internet.

Berkovič i Petrijčuk proglašene su krivima za opravdavanje terorizma na osnovu ruskog Krivičnog zakonika.

Tužbe protiv njih podnete su zbog produkcije predstave "Finista, hrabri soko" koja se bavi temom žena koje su odlučile da se virtuelno udaju za predstavnike radikalnog islama i da odu da im se pridruže u Siriji.

Berkovič i Petrijčuk su negirale krivicu.