10. jul 2024 12:08

Borelj: U Ukrajini će se odlučivati o budućnosti evropske bezbednosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj: U Ukrajini će se odlučivati o budućnosti evropske bezbednosti

Foto: Tanjug video

VAŠINGTON - U Ukrajini će se odlučivati o budućnosti evropske bezbednosti, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj tokom samita NATO u Vašingtonu.

Borelj je na događaju "Noć odbrane EU" pozvao na udruživanje snaga sa obe strane Atlantika u borbi protiv, kako je rekao, "izazova koje predstavlja Rusija".

On je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da želi da Rusija ponovo dominira u svom susedstvu i naglasio da su Evropljani počeli da obnavljaju svoje odbrambene kapacitete.

"Ako dozvolimo Putinovoj Rusiji da pretvori Ukrajinu u drugu Belorusiju, i postavi marionetsku vladu u Kijevu, platićemo mnogo veću cenu kasnije. Egzistencijalno je da Ukrajina prevlada, to je uslov naše bezbednosti", rekao je Borelj.

On je podsetio na osnivanje NATO pre 75 godina i blokadu Berlina 1949. godine, kada je, kako je rekao, Berlin bio "linija fronta između demokratije i autoritarnih režima".

"Danas je ova linija fronta Ukrajina. U Ukrajini će se odlučivati o budućnosti bezbednosti Evrope", poručio je Borelj i dodao da smirivanje ne funkcioniše kod Rusa.

Podsetio je i na rusko pripajanje Krima 2014. godine, kao i ranije događaje u Čečeniji, Siriji i Gruziji, tvrdeći da "Putin želi da Rusija ponovo dominira u svom susedstvu".

"Putin nije odustao od imperijalističkih ambicija Rusije. I to je problem. Rusija se i dalje ponaša kao imperija, a Putin želi da obnovi carstvo", tvrdi Borelj.

U tom kontekstu ocenio je da je EU bila loše pripremljena kada je počeo rat u Ukrajini.

"Probudili smo se i tada smo shvatili da nismo spremni da se suočimo sa ovim izazovom", naveo je Borelj i pozvao na sleđenje puta jedinstva i snage, kao i pre 75 godina.

Istakao je da je Evropa počela da obnavlja svoje odbrambene kapacitete, povećava budžete za odbranu i omogućava uspon odbrambene industrije i ukazao da su ukupni rashodi u Evropi u poslednje tri godine porasli za 30 odsto, a ove godine će dostići u proseku skoro dva odsto.

Uz ocenu da se "istorija rimuje", Borelj je rekao da će oni sa većim industrijskim kapacitetima i boljom tehnologijom na kraju prevladati.

Naglasio je i da je Evropa posvećena odbrani Ukrajine na duge staze iako će se, kako je naveo, neki možda zapitati da li je to tako kada pogledaju evropske izbore pre nekoliko nedelja i "putovanja jednog od naših premijera".

Posvećenost odbrani Ukrajine, kako je naveo, nije samo ispravna stvar, već je u interesu Evrope.

"Odbranom Ukrajine mi branimo evropsku bezbednost i to je jedini način da ostvarimo mir", poručio je Borelj, tvrdeći da se Putin "neće zaustaviti u Kijevu".

On je dodao da Evropa želi mir, ali "samo mir koji poštuje suverenitet Ukrajine" i naglasio da "buđenje Evrope" ne bi trebalo da znači opuštanje SAD po pitanju podrške Ukrajini.

"Svi mi, sa obe strane Atlantika, moramo da udružimo svoje snage kako bismo se borili protiv izazova koji Rusija predstavlja, danas, kao i pre 75 godina. I samo jedinstvo danas, kao što je bilo pre 75 godina, može prvo spasiti Evropljane i demokratiju i slobodu širom sveta", zaključio je Borelj.