11. jul 2024 13:45

Galužin: Rusija neće učestvovati na novom mirovnom samitu za Ukrajinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Galužin: Rusija neće učestvovati na novom mirovnom samitu za Ukrajinu

Foto: Shutterstock.com/Johnstocker Production, ilustracija

MOSKVA - Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galužin izjavio je danas, povodom najave da će biti održan novi mirovni samit za Ukrajinu, da Rusija ne prihvata ultimatume koji su sadržani u tzv formuli mira, koju je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, i da neće učestvovati na takvim skupovima.

Galužin je ocenio za agenciju RIA Novosti da je namera Ukrajine i njenih zapadnih saveznika da održavanjem novog mirovnog samita, kako je naveo, ponište neuspeh mirovnog samita koji je u junu održan u Švajcarskoj, i da "čak razmišljaju da pozovu Rusiju na taj skup".

Galužin je istakao da konkretna lokacija na kojoj će biti održan mirovni samit nije od suštinske važnosti, već to da je to još jedan, kako je naveo, uzaludan pokušaj da se progura ultimatum u vidu "formule mira" koju je predložio Zelenski.

Galužin je ocenio da to što Ukrajina i Zapad svesno ignorišu ostale mirovne inicijative predstavlja, kako je naveo, "još jednu manifestaciju prevare".

Dobro obavešteni diplomatski izvor u Ankari prethodno je rekao za RIA Novosti da trenutno nema konkretnih informacija o datumu i mestu održavanja sledeće mirovne konferencije o Ukrajini, ali da se Saudijska Arabija razmatra kao jedno od mogućih mesta održavanja takvog skupa.

Peskov je ranije objasnio da ruski predsednik Vladimir Putin ne odbacuje mogućnost pregovora sa Ukrajinom, pošto u toj zemlji postoje i druge legitimne vlasti osim Zelenskog.

Međutim, ukrajinski parlament je, na predlog Zelenskog, zabranio mirovne pregovore sa Putinom, a Kijev je odbio mirovne predloge Moskve.

Zapadne zemlje su na mirovnom samitu o Ukrajini, koji je održan u Švajcarskoj od 15. do 16. juna, razmatrale primenu "formule mira" Zelenskog.