11. jul 2024 21:18

Broj nelegalnih prelazaka u EU opao za trećinu, smanjen priliv na balkanskoj ruti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Broj nelegalnih prelazaka u EU opao za trećinu, smanjen priliv na balkanskoj ruti

Foto: Shutterstock.com/Grand Warszawski

VARŠAVA  - Broj neregularnih graničnih prelazaka u Evropsku uniju u prvih šest meseci ove godine opao je za skoro trećinu, a najveće smanjenje kada je reč o migrantskim rutama, zabeleženo je na Zapadnom Balkanu, saopštila je danas Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks.

Prema preliminarnim podacima koje je prikupio Fronteks, broj neregularnih graničnih prelazaka u Evropsku uniju u prvih šest meseci pao je za 30 odsto, na otprilike 94.000.

Među glavnim migratornim rutama, Zapadni Balkan je zabeležio najveći pad u otkrivanju neregularnih prelazaka granice - 72 procenata.

Na Zapadnom Balkanu otkriveno je, kako se navodi, samo nešto više od 10.640 neregularnih prelazaka granice.

Odmah nakon Zapadnog Balkana, ruta preko centralnog dela Sredozemnog mora zabeležila je, takođe, veliki pad u iznosu od 61 odsto, saopštio je Fronteks.

Istovremeno, na zapadnoafričkoj i istočnoj kopnenoj granici zabeležen je najveći porast u otkrivanju neregularnih prelazaka granice - 174 procenata, odnosno 148 odsto.

Najveći broj otkrivenih neregularnih prelazaka granice na svim rutama ove godine učinile su osobe iz Sirije, Malija i Avganistana.

Većinu otkrivenih na istočnoj kopnenoj granici činili su Ukrajinci, naveo je Fronteks.