12. jul 2024 13:37

Micotakis ponovo upozorio Skoplje zbog nepoštovanja Prespanskog sporazuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Micotakis ponovo upozorio Skoplje zbog nepoštovanja Prespanskog sporazuma

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis

VAŠINGTON - Grčki premijer Kirijakos Micotakis je danas ponovo upozorio Severnu Makedoniju da će nepoštovanje sporazuma o imenu između dve zemlje ugroziti put Skoplja ka članstvu u Evropskoj uniji.

Tokom konferencije za novinare na marginama samita NATO-a u Vašingtonu, Micotakis se osvrnuo na zabrinutost grčkih novinara u vezi sa retorikom koju koriste premijer Republike Severne Makedonije i drugi visoki zvaničnici.

Kako navodi Katimerini, ovi zvaničnici su izbegavali da koriste ustavni naziv zemlje, nazivajući je jednostavno ''Makedonija“, kršeći time Prespanski sporazum iz 2018.

''Sporazumi se moraju poštovati, to je nešto što sam naglasio juče na plenarnoj sednici NATO-a. Verujem da svi naši saveznici to razumeju. Želimo da Severna Makedonija preduzme korake ka evropskim integracijama, ali za to je potrebno poštovanje međunarodnog prava i sporazuma koje je država potpisala“, rekao je Micotakis.

Upozorio je da Atina u ovom trenutno neće otkriti diplomatsko sredstvo koje bi mogla da iskoristi kao odgovor na nepoštovanje sporazuma.