12. jul 2024 16:50

Figaro: Makron planira da prihvati ostavku premijera 16. jula

Izvor: TANJUG

podeli vest

Figaro: Makron planira da prihvati ostavku premijera 16. jula

Foto: AP Photo/Stephanie Scarbrough

PARIZ - Predsednik Francuske Emanuel Makron planira da prihvati ostavku premijera Gabrijela Atala u utorak, 16. jula, prenosi Le Figaro pozivajući se na svoja saznanja.

"Tokom sastanka u Jelisejskoj palati u prisustvu (ministra unutrašnjih poslova) Žeralda Darmanina, (bivše premijerke i članice Makronove stranke 'Preporod') Elizabet Born i Gabrijela Atala, šef države je precizirao da namerava da prihvati ostavku svog premijera i vlade u utorak 16. jula, odnosno posle poslednjeg Saveta ministara", saznaje Le Figaro, potvrđujući informaciju Fransinfo.

Atal je ponudio ostavku u ponedeljak, dan posle drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora, ali je Makron odbio, tražeći od njega da "za sada ostane na funkciji predsednika francuske vlade" kako bi "obezbedio stabilnost zemlje".

Nakon drugog kruga izbora, levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mesta u parlamentu, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.

Politički savez aktuelnog francuskog predsednika, centristički blok Zajedno osvojio je 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je ultradesničarska partija "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen sa osvojena 143 mesta.