12. jul 2024 20:23

Poljski parlament odbacio ublažavanje zakona o abortusu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poljski parlament odbacio ublažavanje zakona o abortusu

Foto: AP Photo, File/Virginia Mayo

VARŠAVA - Poljski premijer Donald Tusk i njegova centristička koaliciona vlada pretrpeli su danas poraz u parlamentu, gde je tesnom većinom odbačen nacrt zakon koji je trebalo da ublaži strogi zakon protiv abortusa.

Za odbacivanje nacrta liberalizacije abortusa glasalo je 218, protiv je bilo 215 poslanika, a dva su bila uzdržana, preneo je AP.

Liberalizacija je bila ključni element u Tuskovom programu izmene politike prethodne desničarske vlade koja je izazvala masovne proteste.

Međutim, neki poslanici šire vladajuće koalicije, posebno većina poslanika Poljske narodne partije, ali i neki drugi, glasali su protiv promene, otkrivajući pukotine u vladajućem bloku.

Nedostajala su tri glasa i iz Tuskove sopstvene stranke, a ogorčeni premijer je obećao posledice.

Od 460 mesta u Donjem domu, ili Sejmu, klub Tuskove Građanske koalicije ima 157 mesta, članovi koalicije Treći put i Agrarna partija imaju još 63 glasa, dok saveznička Levica daje još 23 glasa, kako bi zajednički obezbedili većinu.

Levičarski poslanici, koji su promovisali nacrt, obećali su da će ga ponovo podnositi dok ne bude usvojen.

Konzervativni predsednik Andžej Duda, koji je bio u savezu sa prethodnom desničarskom vladom stranke Pravo i pravda, rekao je, međutim, ove nedelje da neće potpisati liberalizaciju jer za njega abortus znači ubijanje ljudi.

Abortus je u Poljskoj dozvoljen do 12. nedelje trudnoće ako ugrožava zdravlje ili život žene ili kada je trudnoća posledica silovanja ili incesta.