13. jul 2024 06:54

Ekvador: Pet osoba osuđeno zbog ubistva predsedničkog kandidata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekvador: Pet osoba osuđeno zbog ubistva predsedničkog kandidata

Foto: AP Photo/Carlos Noriega

KITO - U Ekvadoru je pet osoba osuđeno na zatvorske kazne između 12 i 34 godine zbog ubistva predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija prošle godine.

Petoro uhapšenih povezani su sa jednom od najvećih kriminalnih grupa u Ekvadoru - Los Lobos, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Karlos Angulo, navodni vođa bande i Laura Kastilja, osuđeni su na 34 godine i osam meseci zatvora zbog planiranja ubistva, a Erik Ramirez, Viktor Flores i Aleksandra Čimbo osuđeni su na 12 godina zatvora zbog saučesništva.

Tužioci su naveli da je Angulo, poznat kao "Nevidljivi", naručio ubistvo iz zatvora, u kojem već služi četvorogodišnju kaznu, ali on je odbacio optužbe.

Prema navodima tužioca, Kastilja je bila zadužena za logistiku, odnosno snabdevala je muškarce oružjem, novcem i motociklima kako bi izveli ubistvo.

Tokom suđenja je svedočilo više od 70 ljudi, uključujući ključnog svedoka koji je rekao da je bandi nuđeno više od 200.000 dolara za ubistvo političara.

Odvojena istraga o tome ko je angažovao Los Lobos da izvrši ubistvo i dalje je u toku, rekli su tužioci.

Viljavisensijo, poslanik i bivši novinar, ubijen je iz vatrenog oružja prošlog avgusta dok je napuštao predizborni skup u Kitu.

Bio je jedan od retkih kandidata koji su govorili o vezama između organizovanog kriminala i vladinih zvaničnika u Ekvadoru.

Nedeljama pre atentata dobijao je pretnje smrću, ali je uprkos tome nastavio kampanju.

Ekvador je bio relativno bezbedna latinoamerička zemlja, ali je poslednjih godina došlo do porasta kriminala, koji je podstaknut pojačanim prisustvom kolumbijskih i meksičkih narko kartela koji su se infiltrirali u lokalne kriminalne bande, navodi BBC.