13. jul 2024 15:47

Večeras će na njujorškom nebu biti upriličen spektakl Tesli u čast uz poruku "Tesla>Edison"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Večeras će na njujorškom nebu biti upriličen spektakl Tesli u čast uz poruku "Tesla>Edison"

Foto: TeslaScienceCentre.org

NJUJORK - Deo njujorškog neba iznad Long Ajlenda, mesto koje je Nikola Tesla izabrao za izgradnju laboratorije sa čuvenim tornjem, ali i gde je živeo od 1902. do 1904. godine, obasjaće večeras 200 dronova koji će napraviti poseban spektakl i prikazati snagu Teslinih dela, posebno čamca na daljinsko upravljanje, ali i nadmoć nad glavnim rivalom Alvom Tomasom Edisonom.

U Šoramu, na mestu gde se nalazi jedina preostala Teslina laboratorija, večeras će biti organizovan Tesla Ekspo koji će, kako direktor Teslinog naučnog centra Vordenklif (TSCW) Makr Alesi kaže za Tanjug, poštovaocima Teslinog dela svih uzrasta doneti nezaboravna iskustva prepuna inovacija i zabave.

"Svi koji večeras budu sa nama imaće priliku da uživaju u zadivljujućim prikazima 200 dronova koji će u čast Nikole Tesle, a povodom dana njegovog rođenja 10 jula, osvetili nebo iznad laboratorije. Dronovi će ispričati priču o Teslinim najvećim pronalascima", rekao je Alesi.

Naveo je da će tokom Tesla Ekspo spektakla, koji počinje u 15 sati, biti organizovana i druženja sa RG robotima i šou najnovijih Tesla električnih automobila.

Biće to, kako dodaje, veče u kojem će se slaviti inovacije i Teslina zaostavština, jedan veliki omaž Tesli.

"Spremite se da zaronite u svet u kome se nauka susreće sa istraživanjem, a inovacije ne poznaju granice! Tesla Ekpo 2024 dolazi u TSCW proslavljajući Teslino neverovatno nasleđe", naveo je on i dodao da će taj izvanredan događaj pratiti i interaktivne izložbe.

Posetioci će imati priliku da istraže istoriju i uticaj Teslinih revolucionarnih izuma putem impresivnih radio i istorijskih prikaza, navode iz TSCW i dodaju da će to biti prilika za sve da vide kako Tesline vizionarske ideje nastavljaju da oblikuju modernu tehnologiju.

Izložba Tesla automobila biće vrhunac za ljubitelje automobila, nudeći pogled izbliza na najnovija dostignuća električnih vozila.

Priča o Long Ajlendu je ujedno i prilika da se osvetli manje poznati deo Teslinog života i kuća u kojoj je živeo od 1902. do 1904. godine, kada je zbog novog veliko sna napustio Njujork gde je uvek stanovao u najprestižnijim hotelima.

Pre četiri godine postavljena tabla na ulazu u kuću, a na kojoj su ispisane reči Tesinog biografa Marka Sajfera svedoči da je u njoj živeo tokom rada na Vordenklifskom tornju.

Upravno taj toranj, visok 60 metara, a koji je pod zemljom imao još 36, i koga je Tesla testirao 1903. stvarajući jake svetlosne i zvučne efekte, biće jedan od prikaza na nebu koje će ispisati dronovi.

Tesla je u kućnom okruženju, kako piše u nastavku na tabli, voleo da pliva i da sa uzvišenja u zadnjem delu dvorišta, kao i sa same obale pušta sopstveni izum - čamac na daljinsko bežični upravljanje. I taj izum biće segment spektala koji će večeras, ako ne bude kiše, izvesti dronovi.

Iz TSCW podsećaju da je Tesla 1898. svet zadivo svojim pronalaskom - čamcem na daljinsko upravljanje koji je predstavio na izložbi u Medison Skver Gardenu.

Dodaju da je taj uređaj opsian u njegovom patentu US 613, 809 i da predstavlja prvi primer bezičnog daljinskog upravljanja na svetu.

Kuća je danas vlasništvo Barbare Dadino i njenog supruga Daniela Birna, ona upravo završava knjigu, neispričanu priču o Tesli, koja obuhvata 10 godina traganja za izgubljenom istorijom Tesle u Vordenklifu. Knjiga bi trebalo da bude objavljena i u Srbiji.

Dadino je podsetila za Tanjug da je Tesla na Long Ajlend stigao u vreme "procvata" - nakon što je u drugoj polovini 19. veka železnica proširila usluge do Istočnog Long Ajlenda, a investitor Džejms Varden, došao na ideju da napravi ekskluzivno odmaralište na okeanu koje će raditi tokom cele godine. Vudvil Farms je tada dobio ime Vordenklif.

Dadino kaže da je Tesla 1901. kupio 200 od 2.000 hektara koje je Varden posedovao. Na toj zemlji podigao je čuvenu laboratoriju i toranj koji je finannsirao J.P. Morgan a projektovao Stanford Vajt slavni arhitekta čiji je projekat i prvi Medison Skver garden - najčuvenija njujorška zatvorena dvorana.

Tesla i Vajt su, kako je Dadino dodala zamislili i novi “lepi grad” koji je Tesla planirao da nazove “Radio siti”.

Planirao je da bude stalni centar njegovih operacija i glavni grad svetskog sistema bežićne komunikacije.

Nažalost, Teslina sredstva su presušila pre nego što je uspeo da završtoranj zbog čega se vratio u Njujork 1904. da traži sredstva, rekla je Dadidno i podsetila da Vardenklif postaje Šoram 1906.

"Toranj je srušen i pretvoren u staro gvožđe 1919. dok je laboratorija nešto kasnije zaplenjena. Međutim, Tesla nikada nije odustao od sna o sistemu bežičnog prenosa poruka i energije širom sveta", kazala je Dadino.

Toranj je bio visok 187 stopa, a pod zemljom je imao konstrukciju od 120 stopa. Prvi i jedini put Tesla ga je testirao 1903. stvarajući jake svetlosne i zvučne efekte, i upravo će i on večeras biti simbolično prikazan na nebu iznad Šorama.

Dadino je podsetila da su i kuća i laboratorija na Long Ajlednu jedno vreme bili zaboravljeni.

Laboratoriju je "ponovo otkrila" grupa učitelja iz Šorama. U akciji koju je potom 2013. pokrenuo strip crtač Metju Inman prikupljen je novac za otkup zemljišta.

Zahvaljujući donacijama zaljubljenika u Teslu iz 108 zemalja sprečeno je potpuno uništenje laboratorije.

Za prisustvovali glavni junaci Itan Houk, Kajli Meklahlan i reditelj Majkl Almereida.

Ilon Mask se takođe priključio 2013. godine kada je dao prvi milion za Teslinu laboratoriju. TSCW svake godine donira 150.000 dolara, a u završnoj fazi uložiće još pet miliona dolara kako bi napravo najveći toranj na svetu “Teslin toranj” na temeljima “Vordenklifskog”.

Krajem novembra 2023. u laboratoriji je izbio požar. Vatrena stihija koju je gasio tim od 100 vatrogasaca nije u potpunosti uništila, ali je dodatno povećala potrebnu sumu za tri miliona da bi kompleks izgledao kako je zamišljeno i da bi u prvoj fazi bio otvoren Centar za posetioce.