13. jul 2024 17:53

Peskov: Rusija može da odgovori na američke rakete raspoređene u Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peskov: Rusija može da odgovori na američke rakete raspoređene u Evropi

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Vyacheslav Prokofyev

MOSKVA - Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je danas da Rusija ima dovoljno potencijala da odvrati američke rakete raspoređene u Evropi.

SAD su uvek postavljale rakete u Evropi usmerene na Rusiju, ali Moskva ima dovoljno potencijala da ih obuzda, rekao je Peskov za televiziju Rusija 1, čiji je snimak objavljen na Telegram kanalu, prenela je agencija RIA Novosti.

"Uvek je postojala, znate, paradoksalna situacija. Sjedinjene Američke Države su razmeštale različite tipove raketa, različitog dometa - koje su tradicionalno bile usmerene na našu zemlju. Naša zemlja je, shodno tome, ove evropske tačke identifikovala kao mete", istakao je on.

Pentagon je u sredu objavio da će počev od 2026. godine SAD početi da raspoređuju sisteme za udare dugog dometa u Nemačkoj koji će značajno nadmašiti one koji su trenutno dostupni u Evropi.

Prema pisanju FAZ-a, ministri odbrane Nemačke, Francuske, Italije i Poljske već su potpisali deklaraciju o nameri da razviju krstareće rakete dometa preko 1.000 kilometara, koje bi "mogle da pogode ciljeve u Rusiji sa nemačke teritorije".

Ovu informaciju je potvrdio nemački kancelar Olaf Šolc.