14. jul 2024 08:18

Pokušaj ubistva Trampa poslednji u nizu atentata u SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokušaj ubistva Trampa poslednji u nizu atentata u SAD

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

BEOGRAD - Tokom istorije SAD na više predsednika, bivših predsednika i predsedničkih kandidata izvršen je atentat, a političko nasilje nije zaobišlo ni senatore, kongresmene i guvernere.

Nakon pokušaja ubistva bivšeg predsednika i republikanskog kandidata za 47. predsednika SAD Donalda Trampa na njegovom predizbornom skupu u Batleru, u Pensilvaniji, američki mediji podsećaju na političko nasilje tokom američke istorije, ali i činjenicu da su neki od predsednika SAD, poput Džeralda Forda bili žrtve i dva odvojena pokušaja ubistva.

Četiri predsednika su kako podseća CNN ubijena - Abraham Linkoln, Džejms Garfild, Vilijam Mekinli i Džon Kenedi.

Podsećaju da je muškarac iz Ajdaha optužen za atentat 2011 na tadašnjeg predsednika SAD Baraka Obamu kada je pucao na Belu kuću.

Predsednik Ronald Regan upucan je 1981. nakon što je napustio događaj u hotelu Hilton u Vašingtonu. Teško ranjen proveo je 12 dana u bolnici. Napadač je bio Džon Hinkli mlađi, koji je pušten na slobodu 2022. godine. Posle incidenta, Reganu je porasla popularnost.

Džerald Ford prošao je bez povreda u dva odvojena pokušaja ubistva za koje su bile odgovorne dve žene u septembru 1975. godine. Oba pokušaja su bila u Kaliforniji u razmaku od samo 17 dana.

Džordž Volas upucan je četiri puta dok je vodio kampanju za demokratsku predsedničku nominaciju. Pucnjava se dogodila u tržnom centru u Lorelu, u Merilendu. Doživotno je paralisan u napadu 1972. Bio je poznat po podršci segregaciji i populizmu, naglasio je političke tenzije u SAD i potencijal za nasilje u doba Vijetnamskog rata, prenosi Glas Amerike.

Brat predsednika Džona F. Kenedija, Robert, koji je bio u trci za demokratsku predsedničku nominaciju, ubijen je u hotelu Ambasador u Los Anđelesu. Ubistvo je imalo velike posledice po predsedničku trku 1968. godine i dogodilo se samo dva meseca nakon što je ubijen borac za građanska prava Martin Luter King mlađi. To je sve doprinelo političkim nemirima krajem 1960-tih.

Predsednik Kenedi ubijen je u Dalasu u Teksasu, dok se vozio u predsedničkoj koloni. Kenedija je ubio Li Harvi Osvald.

Vorenova komisija, koja je istraživala ubistvo, utvrdila je 1964. godine da je Osvald, bivši marinac koji je živeo u Sovjetskom Savezu, delovao samostalno.

Mnogi Amerikanci veruju da je sa smrću Kenedija počeo turbulentiji period u američkoj politici i društvu, u svetlu rata u Vijetnamu i borbe za građanska prava.

Tada novoizabrani predsednik Frenklin Ruzvelt bio je 1933. meta pokušaja ubistva u Majamiju, na Floridi. Nije povređen, ali je u napadu ubijen gradonačelnik Čikaga Anton Cermak.

Poput Trampa, Teodor Ruzvelt je, kako navodi Glas Amerike, 1912. bio u trci za Belu kuću kao bivši predsednik kada je upucan u Milvokiju, u Viskonsinu.

Metak, koji mu je ostao zaglavljen u grudima do kraja života, usporio ga je savijeni govor na 50 strana i čelična kutija za naočara u džepu košulje. Uprkos tome što je upucan, Ruzvelt je odlučio da održi planirani govor.

Predsednika Mekinlija ubio je 1901.godine anarhista Lion Čolgos u Bafalu, u Njujorku.

Godine 1865. Abrahama Linkolna je ubio Džon Vilkis But, poznati glumac i simpatizer Konfederacije, dok je tadašnji predsednik gledao predstavu "Naš američki rođak" u Fordovom pozorištu u Vašingtonu.

Butov napad, samo nekoliko dana nakon predaje snaga Konfederacije u Građanskom ratu, bio je deo veće zavere koja je obuhvatala i pokušaje da se ubiju potpredsednik Endrju Džonson i državni sekretar Vilijam Sivord.