11. jun 2024 10:39

Eplova konferencija donosi mnoge novine, glasovni asistent Siri će dobiti AI podršku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Eplova konferencija donosi mnoge novine, glasovni asistent Siri će dobiti AI podršku

Foto: Shutterstock.com/ Olga Nikonova, ilustracija

KUPERTINO - Godišnja svetska konferencija za programere kompanije Epl (WWDC) koja je počela juče je već donela mnoge novine, a jedna od najvažnijih je ažururiranje glasovnog asistenta Siri uz pomoć veštačke inteligencije (AI).

Nadograđeni asistent Siri će sada biti više integrisan u ajfon i biće prisutan u obliku pulsirajućeg svetla na ivici uređaja.

Klijenti će, na primer, moći da zamole Siri da pronađe informacije u nekom mejlu ili na zahtev prikaže fotografiju nekog od prijatelja.

Pored toga, Siri će ubuduće biti integrisan sa alatom Čet Dži-Pi-Ti (Chat GPT) kompanije Open AI, tako da će uz saglasnost korisnika moći da pošalje upit pomenutom četbotu.

Kako e navodi, klijenti će moći da koriste Čet Dži-Pi-Ti preko Siri sasvim besplatno i bez otvaranja naloga.

Epl je u skladu sa prethodnim najavama pokrenuo sopstveni sistem veštačke intelencije "Epl intelidžens" (Apple Intelligence) i najavio da će ih ugraditi u svoje aplikacije i uređaje.

Kako se navodi, ažuriranje otvara nove mogućnosti u Eplovim izvornim aplikacijama kao što je mogućnost generisanja slika ili rezimiranja teksta.

Eplova konferencija će trajati do 14. juna.

Prošlog meseca je Gugl predstavio svoje najnovije AI modele Džeminaj (Gemini), a Majkrosoft nove funkcije asistenta Kopajlot (Copilot), tako da je Epl sada pod pritiskom i mora da pokaže na konferenciji da ne zaostaje za rivalima, prenosi portal Verdž.