28. jun 2024 13:44

Sud naredio princu Hariju da objasni uništene poruke sa piscem iz senke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sud naredio princu Hariju da objasni uništene poruke sa piscem iz senke

Foto: AP Photo, File/Kirsty Wigglesworth

LONDON - Londonski sud naredio je britanskom princu Hariju da objasni zašto su tekstualne poruke sa njegovim piscem iz senke uništene nakon objavljivanja njegovog memoara ''Spare'', a koje bi mogle da budu ključni dokaz u Harijevoj tužbi protiv lista San i Njuz grup njuzpejpers.

Princu Hariju je takođe rečeno da pokuša da preuzme poruke iz servisa za razmenu poruka Signal, a njegovim advokatima je naloženo da potraže relevantne dokumente u Harijevim WhatsApp porukama i imejlovima od 2005. do januara 2023. godine, kada je objavljena njegova autobiografija, prenosi Gardijan.

Advokat Njuz grup njuzpejpers (NGN), Entoni Hadson, optužio je vojvodu od Saseksa da pokušava da spreči da se ključne poruke i imejlovi nađu kao dokaz pred sudom.

Na jednodnevnom ročištu, NGN je tvrdio da su poruke na Signalu između 2020. i 2023. bile važne jer su se u autobiografiji navodno nalazile opsežne reference da je vojvoda znao i sumnja na nezakonito prikupljanje informacija pre 2013. godine, datuma koji je primenjiv u slučaju.

Svaki zahtev za odštetu mora biti podnet u roku od šest godina, a Hari je pokrenuo sudski postupak 2019.

Ukoliko je verovao da može da tuži NGN pre 2013, ovaj slučaj bi mogao biti odbačen na osnovu toga što je podnet prekasno.

U svojoj usmenoj presudi, sudija je opisao ''zabrinjavajuće dokaze" da je veliki broj potencijalno relevantnih dokumenata, poverljivih poruka između podnosioca zahteva i Harijevog pisca iz senke, kao i svi nacrti memoara, uništeni negde između 2021. i 2023. godine.

Sudija je rekao da je pisac iz senke napisao u članku časopisa Njujorker da su on i Hari ''danonoćno slali poruke“.

Sudija je naložio vojvodinim advokatima da pretraže tekstove, poruke na WhatsAppu i Signala, kao i Harijev laptop u potrazi za relevantnim dokumentima od 2005. do kraja januara 2023. godine, kada je objavljen ''Spare'', koristeći 47 ključnih reči.

On je takođe istakao da je zabrinut da je većinu relevantnih pretraga izvršio Hari umesto njegovih advokata, kao i da je vojvoda potencijalno prikrio određene materijale koji bi mogli da posluže kao dokazi.

Hari, (39) i više od 40 drugih osoba tuže Njuz grup njuzpejpers (NGN) zbog optužbi za nezakonite aktivnosti novinara i privatnih istražitelja, za "San" i sada ugašeni "Njuz of d vorld" od sredine 1990-ih do sredine 2010-ih, preneo je Rojters.

Suđenje usredsređeno na neke od tih tvrdnji, verovatno uključujući i Harijevu, trebalo bi da počne na Višem sudu u Londonu u januaru sledeće godine.

NGN, koji osporava te tvrdnje, isplatio je stotine miliona funti žrtvama telefonskog hakovanja od strane "Njuz of d vorlda" i rešio više od 1.300 tužbi, ali je konstantno odbacivao optužbe vezane za zaposlene u "Sanu".

Uoči suđenja, pravni tim NGN je tražio nalog da primora princa Harija da otkrije sve relevantne informacije koje bi mogao da poseduje ili koje bi mogli da poseduju njegovi bivši advokati ili kraljevska porodica, a koje bi bile relevantne za ono što je znao o navodnom nezakonitom ponašanju pre 2013. godine.