19. april 2024 19:13

Mali: Nikad veće interesovanje stranih investitora za ulaganje u Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Nikad veće interesovanje stranih investitora za ulaganje u Srbiju

Foto: Tanjug/video

VAŠINGTON - Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas u Vašingtonu, na investitorskom sastanku, sa predstavnicima najvećih američkih i međunarodnih kompanija i investicionih fondova i istakao da nikada nije bilo veće interesovanje za ulaganje u Srbiju.

Ministar Mali je, u okviru učešća na prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke, predstavio ekonomske rezultate Srbije i mogućnosti za ulaganje u našu zemlju i nakon sastanka rekao za Tanjug da je razgovarao sa predstavnicima više od 20 velikih investitora i da nikada nije video toliku zainteresovanost za ulaganje u Srbiju.

"Dan je bio veoma naporan, ali i veoma uspešan. I hoću da podalim sa građanima Srbije da nikada veće interesovanje investitora za Srbiju nije bilo nego danas", istakao je Mali.

Kaže da je i to njegov posao koji radi već šest godina - da razgovara  svakodnevno sa investitorima.

"Ovoliku zainteresovanost da se dođe u Srbiju i investira, da se pomogne Srbiji na takav način, nikada do sada nismo imali priliku da vidimo, što je posledica jedne odgovorne ekonomske politike koju sprovodimo već godinama unazad. I to ne kaže samo Siniša Mali, ni Aleksandar Vučić, već to kažu MMF i Svetska banka i na kraju krajeva svi ovi investitori sa kojima sam se video danas, a bilo ih je više od 20, sa veoma preciznim pitanjima oko toga šta smo u Srbiju uradili i šta planiramo da uradimo", rekao je Mali.

Rekao je da su se interesovali u vezi sa stranim direktnim investicijama u Srbiji, ali i o otvaranju novih tržišta, i podsetio da Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom.

"To su sve stvari koje direktno utiču da  na životni standard građana Srbije, to nam omogućava podizanje plata, podizanje penzija, otvaranje novih fabrika, otvaranje onoga što našoj deci čini razlog da se vrate ili ostanu u Srbiji i da svoju budućnost nađu u našoj zemlji", rekao je Mali.

Na pitanje koji je na sastanku sa investitorima bio glavni adut naše zemlje koji je predstavio, Mali je rekao Tanjugu da su odlučujuća dva faktora, a to su rast i stabilnost.

"Dakle, naša ekonomija raste i mi ćemo ove godine imati rast BDP  sigurno iznad 3,5 odsto, što je daleko bolje i više nego i mnogo razvijenije zemlje od nas. Samo u februaru stopa rasta našeg BDP-a bila je čak 5,9 odsto. Rast imamo u industriji, poljoprivredi, turizmu, građevinarstvu, tako da je to najvažnija i najbolja osnova za održivi rast u godinama koje dolaze", rekao je Mali.

Naveo je da je stabilnost drugi faktor i da država vodi računa o svakom dinaru.

"Veoma je važno da nam je udeo javnog duga u BDP-u samo 47,6 odsto. Juče je direktor MMF-a govorila  da je prosek za svet 93 odsto, dok je prosek u evrozoni 89 odsto", naveo je Mali.

Ističe da imamo dobre investicije kao što je Ekspo i projekat "Ekspo2027" koje guraju našu ekonomiju napred, a da smo sa druge strane sačuvali makroekonomsku stabilnost.

"Ta dva faktora su najvažnija i od toga nećemo odustati ni u budućnosti i to je još jedna garancija našim građanima da će naša ekonomija nastaviti da pobeđuje i u godinama koje su pred nama", poručio je Mali.

Mali se sastao danas i sa predstavnicima kreditne agencije Mudis (Moody's) i rekao da postoji precizan plan šta i kako treba da uradimo kako bi Srbija već ove godine dostigla investicioni rejting.

"Kod Mudisa smo na dva koraka od investicionog rejtinga, tako da već do sledeće godine to možemo da uradimo i kod nje. Ako to uspemo sa dve agencije od tri najveće - da kažu da Srbija ima investicioni rejting, biće  nešto potpuno novo što će otvoriti Srbiji vrata, konačno od 2012. kad smo bili na ivici bankrota, da uđemo u grupu najrazvijenijih, najzdravijih ekonomija sveta", naglasio je Mali.

Napominje da bismo onda imali objektivne kriterijume, pokazatelje i  potvrde da smo stvarno na pravom putu kada je naša ekonomija u pitanju.

"Konačno, imao sam jutros veoma konstruktivan sastanak sa podpredsednicom Svetske banke Antonelom Basani. Za Svetsku banku mi smo kao zemlja jedan od najvećih partnera sa, verovali ili ne, 4,6 milijardi evra vrednih aktivnih projekata. To su projekti i u oblasti energetike, tržišta kapitala, poljoprivrede, kulture, obrazovanja... Dosta nam pomažu", rekao je Mali.

Ministar finansija je rekao da SB ima veliki kredibilitet i da dosta znači kada ona kaže da će srpski BDP ove godine iznositi 3,5 odsto ove godine, kao i MMF.

"Reč je o objektivnim kriterijumima koji su te najveće svetske finansijske institucije sagledale, analizirale i rekle da je Srbija zdrava u ovim globalno veoma teškim uslovima, u kojima se naša ekonomija pokazala da je otpornija, jača i sposobnija da se nosi sa tim izazovima i mnogo bolje i više nego mnoge razvijenije i veće zemlje od nas", rekao je Mali Tanjugu.

Naveo je da je na svakom sastanku u Vašingtonu bilo reč i o Ekspo projektu u Srbiji i da svi smatraju da je to za Srbiju, zajedno sa projektom "Srbija 2027", najvažnija i najveća razvojna šansa.

Ističe da će biti izgrađeni na lokaciji Ekspa svi neophodni objekti za tu manifestaciju, ali da će u okviru projekta "Srbija 2027" biti investirano i u putnu i železničku infrastrukturu, u ekologiju i u poljoprivredu, kao i u obrazovanje i druge oblasti.

"To je sve ono što podiže kvalitet života građana Srbije, sa ciljem  da 1.400 evra bude prosečna plata do decembra 2027. godine. U Srbiji, pre samo 11 godina, bila je samo 300 evra. Bićemo na prosečnoj penziji do kraja 2027. od 650 evra, imaćemo minimalnu zaradu 650 evra, imaćemo BDP, a  siguran sam sada s obzirom na veće stope rasta koje imamo, vredan 100 milijardi evra za samo tri i po godine, to je najveća razvojna šansa i najbrži period rasta i razvoja naše zemlje, u poslednjih dve ili tri decenije sigurno", naglasio je Mali.