1. maj 2024 12:55

Grčka: Radnici traže veće plate na prvomajskom protestu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grčka: Radnici traže veće plate na prvomajskom protestu

Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

ATINA - Stotine grčkih radnika marširalo je danas u Atini tražeći porast plata koji bi ih približio prosečnim platama u EU.

Kapetani brodova i vozači autobusa i metroa pridružili su se dvadesetčetvoročasovnom štrajku na koji su pozvali najveći grčki sindikati iz javnog i privatnog sektora povodom Međunarodnog praznika rada.

Grčki radnici zahtevali su porast plata koji bi nadoknadio ranija smanjenja koja su uvodile prethodne vlade, odbacujući ovogodišnji porast, prvi u 14 godina, tvrdeći da nije u skladu sa njihovim kumulativnim padom od 40 odsto u prethodnoj deceniji.

Deo demonstranata ispred grčkog parlamenta mahao je zastavama Palestine, a jedna od njih je rekla za Rojters da je njihova dužnost "da ne zaborave na genocid" za vreme prvomajskog praznika.

Grčki Katimerini prenosi da radnici traže i kolektivne ugovore sa realnim povećanjem plata, zapošljavanje stalnog kadra za popunjavanje svih upražnjenih organizacionih mesta i ukidanje svih antiradnih odredbi.

Zbog štrajka su izmenjene autobuske linije, dok su brodske u potpunosti ukinute.

Navodi se da u protestima učestvuju i levičarske partije - opoziciona Siriza i stranka bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa MeRA 25.