25. april 2024 15:06

MDULS: Uhapšeni matičari nisu zaposleni u našem ministarstvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

MDULS: Uhapšeni matičari nisu zaposleni u našem ministarstvu

Foto: MDULS

BEOGRAD - Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave(MDULS) demantovalo je informacije, koje su se juče pojavile u medijima, da je među 17 osoba koje su uhapšene, a koje se sumnjiče za falsifikovanje isprava i zloupotrebu položaja, dvoje državnih službenika zaposlenih u MDULS.

"U interesu javnosti i u cilju preciznog informisanja građana, kao i zaštite integriteta i institucionalnog ugleda, obaveštavamo javnost da niko od zaposlenih u ovom Ministarstvu niti je učestvovao u navedenim nezakonitim radnjama, niti je iz ovog ili bilo kojeg drugog razloga lišen slobode. Oštro odbacujemo te informacije za koje čvrsto verujemo da nisu zlonamerne, nego da su samo rezultat u datom trenutku pogrešnog tumačenja podele poslova i nadležnosti različitih nivoa vlasti, te postojanja prenetih nadležnosti", piše u saopštenju MDULS.

Ministarstvo objašnjava da pogrešno protumačen podatak da su među 17 uhapšenih i dva matičara koja se terete da su iskorišćavali svoj položaj tako što su vršili proveru podataka kroz zatvorene baze matičnih službi u svrhu izrađivanja falsifikovanih dokumenata.

"Taj podatak je pogrešno protumačen i povezan sa MDULS, jer ovo Ministarstvo shodno važećem Zakonu o ministarstvima obavlja državne poslove u vezi sa matičnim knjigama. Međutim, matičari koji obavljaju poslove u vezi sa ličnim stanjem građana i vrše poslove upisa i promene podataka u Registru matičnih knjiga, nisu zaposleni u MDULS, već u opštinskim i gradskim upravama koje ove poslove vrše kao poverene", navodi se u saopštenju.

MUP Srbije saopštio je juče da je među 17 uhapšenih, koji se sumnjiče za falsifikovanje isprava i zloupotrebu položaja, i dvoje zaposlenih u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Kako je MUP naveo, osumnjičeni su u periodu od aprila 2023. godine do juče, u ilegalnoj štampariji na teritoriji Beograda napravili više od 400 lažnih javnih isprava - ugovore, punomoćja, diplome srednjih, viših, i visokih školskih ustanova, u nameri da ih naručioci upotrebe u pravnom saobraćaju kao prave i stečene na zakonit način.