25. april 2024 16:23

Kancelarija za KiM: Alarmantni niz etničkih incidenata prema Srbima dostigao 500

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kancelarija za KiM: Alarmantni niz etničkih incidenata prema Srbima dostigao 500

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ, arhiva

BEOGRAD - Kancelarija za Kosovo i Metohiju istakla je danas da je napadom na Petra Kostića u Kosovskoj Mitrovici zaokružen niz etničkih incidenata prema Srbima i ukazala da 500 etnički motivisanih incidenata zabeležnih od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, potvrđuju činjenicu da su kosovski Srbi svakodnevno izloženi nemogućim uslovima života.

Kancelarija u saopštenju ocenjuje da je to direktna posledica antisrpske politike prištinskog režima.

Oni podsećaju da je pre dve noći grupa albanskih ekstermista napala Petra Kostića (20) na parkingu u Kosovskoj Mitrovici, opljačkala ga i mučki pretukla, čime su, kako ističu, zaokružili alarmantni niz etničkih incidenata prema Srbima.

"Sve Kurtijeve političke odluke donete su samo da zagorčaju život Srbima na KiM, a zapaljiva retorika podstiče nasilje i incidente na terenu, od napada na Srbe, objekte SPC, srpsku imovinu… Čineći, institucionalno nasilje prema Srbima sa jedne strane, a sa druge podgrevajući nacionalnu netrpeljivost koja dovodi do ovakvih i sličnih fizičkih napada kojih je bilo u velikom broju u prethodne tri godine, režim u Prištini želi da sprovede novo etničko čišćenje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije poručuju da će Beograd uprkos svim izazovima nastaviti da sprovodi politiku mira, ali istrajno i uporno tražiti da se svaki pojedinačan incident rasvetli i da počinioci budu procesuirani i adekvatno kažnjeni, jer se tako Srbima mogu omogućiti elementarni uslovi za miran i slobodan život na prostoru KiM.

S.Lista: Od dolaska na vlast Aljbina Kurtija zabeleženo 500 napada na Srbe

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

Kako se navodi Petar je pukom srećom uspeo da zadobije samo lakše telesne povrede, ali je činjenica da će ovaj događaj ostaviti užasan trag u njegovom sećanju. 

Ističe se da se, dok se ovakvo tzv. Kosovo, sa ovakvim režimom, proglašava demokratskim i na svaki način gura u Savet Evrope na terenu se sprovodi institucionalno nasilje i teror nad preostalim Srbima.

"Tako se svakoga dana napadaju Srbi, njihova imovina kao i imovina Srpske pravoslavne crkve. Od dolaska na vlast režima Aljbina Kurtija, nema dana bez etnički motivisanog napada na Srbe", zaključuje se u saopštenju.

Zbog toga Srpska lista poziva Euleks da se preko svojih uposlenika direktno uključe u ovaj slučaj i javnosti predstave izveštaj u najskorije vreme, pošto srpski narod nema nikakvo poverenje u Kurtijeve policijske jedinice koje su prisutne na terenu i koje nisu rasvetlile nijedan zločin.