25. april 2024 16:51

Jamajka planira da sprovede reforme da bi postala republika do 2025. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jamajka planira da sprovede reforme da bi postala republika do 2025. godine

Foto: Shutterstock.com/em_concepts

KINGSTON - Vlada Jamajke planira da sprovede reforme pre sledećih opštih izbora 2025. godine da bi ta zemlja postala republika, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Jamajke Alando Terelong.

"Nadamo se da ćemo do 2025. godine završiti ove reforme i osloboditi se britanskog monarha kao šefa naše demokratije... Iako je on figura, stvarna moć leži na vladi Jamajke i narodu Jamajke", rekao je on za "Independent".

Prema njegovim rečima, na taj način će moći da odaju počast svojim precima koji su bili izloženi surovosti i porobljavanju od strane Velike Britanije.

Da bi postala republika, Jamajka mora da podnese novi nacrt ustava na usvajanje u oba doma lokalnog parlamenta, nakon čega će biti održan referendum o statusu zemlje.

Terelong je dodao da Jamajka, takođe, pokušava da natera Britaniju da ukine vizna ograničenja za građane ostrva, uzimajući u obzir njihove istorijske veze.

Danas je to jedina zemlja pod formalnom vlašću britanskog monarha čiji su stanovnici primorani da apliciraju za vizu za ulazak u Veliku Britaniju.

Ministarka pravnih i ustavnih pitanja Marlen Malaha Forte je ranije kazala da su robovlasnička prošlost Britanije i neuspeh zemlje da se izvini za pogrešne deportacije doprineli želji Jamajke da postane nezavisna republika.

Prema Ustavu Jamajke, izvršnu vlast na Jamajci u ime britanskog monarha vrši generalni guverner.

Godine 2022, tokom turneje po Karibima, princ Vilijam, sada naslednik britanskog prestola, priznao je problem trgovine robljem u prošlosti, ali se nije izvinio.