26. april 2024 12:20

Kalifornija: Univerzitet otkazao dodelu diploma, studenti još protestuju zbog Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kalifornija: Univerzitet otkazao dodelu diploma, studenti još protestuju zbog Gaze

Foto: The Boston Globe via AP/David L Ryan

LOS ANĐELES - Univerzitet Južne Kalifornije (USC) u Los Anđelesu otkazao je svečanost dodele diploma iz bezbednosnih razloga, u trenutku dok se studentski protesti zbog izraelskih napada u Gazi šire kampusima u SAD.

Više stotina ljudi je privedeno u desetine kampusa gde su organizovani protesti u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze, podseća BBC.

USC je saopštio da je uveo "nove bezbednosne mere" i da je u skladu s tim otkazao svečani događaj.

Policija je do sada intervenisala na više američkih fakulteta da bi primorala studente da se raziđu.  Na Univerzitetu Emori u Atlanti, 28 demonstranata je uhapšeno u četvrtak pošto su odbili da se raziđu, dok su na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, gde su studentski protesti počeli prošle sedmice, u toku pregovori sa organizatorima protesta.

Protesti su se proširili na više fakulteta, pa su se tako studenti nezadovoljni pristupom SAD prema izraelsko-palestinskom ratu "ulogorili" na Univerzitetu Mičigen. Kamp je postavljen i na univerzitetu blizu Čikaga, gde uprava fakulteta pokušava da spreči studente u nameri da tu ostanu. Policija je takođe zatražila od studenata da se raziđu, a za sada niko nije uhapšen, navodi BBC.

Policija: Stotine studenata u SAD uhapšene zbog antiizraelskih protesta

Stotine studenata u SAD uhapšene su širom američkih kampusa dok policija guši antiizraelske proteste na kojima se poziva na povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze.

Na protestu u Bostonu u američkoj državi Masačusets uhapšeno je 108 studenata, a na protestu na privatnom Univerzitetu Južne Kalifornije u Los Anđelesu njih 93, dok je na Univerzitetu Emori u Atlanti u američkoj državi Džordžiji uhapšeno 28 studenata, saopštila je policija, a prenosi Si-En-En (CNN).

Na njujorškom Univerzitetu Kolumbija, epicentru demonstracija, studenti su rekli da se neće razići sve dok fakultet ne pristane da prekine veze sa izraelskim akademskim institucijama.

Studenti u drugim kampusima imaju slične zahteve, a u protestima učestvuju i Palestinci, Arapi, Jevreji i muslimani, navodi CNN.

Policija u Bostonu nasilno je u četvrtak ujutru uklonila šatore koji su postavili studenti Emerson koledža, uhapsivši njih 108, preneli su mediji.