19. april 2024 18:07

NATO obezbeđuje Kijevu nove sisteme PVO, Zelenski zahteva sedam sistema Patriot

Izvor: TANJUG

podeli vest

NATO obezbeđuje Kijevu nove sisteme PVO, Zelenski zahteva sedam sistema Patriot

Foto: Shutterstock.com/Vitalii Vodolazskyi, ilustracija

BRISEL - Članice NATO-a danas su se složile da obezbede Kijevu dodatne sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući i američki PVO sistem Patriot, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da je Kijevu neophodno najmanje sedam Patriot PVO sistema.

''Pored Patriota, postoje i druga oružja koja saveznici mogu da obezbede, uključujući (francuski sistem) SAMP/T, a mnogi drugi, koji nemaju dostupne sisteme, su se obavezali da pruže finansijsku podršku za kupovinu PVO za Ukrajinu“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Tokom govora na virtuelnom sastanku saveta NATO-Ukrajina, Zelenski je opisao trenutni nivo strane pomoći kao ''veoma ograničen” i istakao da je Izraelu pružena pomoć saveznika tokom iranskog napada u subotu, prenosi Rojters.

''(Ruski predsednik Vladimir) Putin mora biti oboren na zemlju, a naše nebo mora ponovo da bude bezbedno. To u potpunosti zavisi od vašeg izbora da li smo zaista saveznici ili ne'', rekao je ukrajinski predsednik.

Prošle nedelje Nemačka se obavezala da će Kijevu obezbediti trećinu

Patriot baterija iz svojih vojnih zaliha.

Rojters podseća da SAD poseduju najveći broj Patriot sistema, dok u Evropi zemlje kao što su Španija i Grčka imaju Patriot baterije.