21. februar 2023 15:10

Šapić: Usvajanjem Plana regulacije šinskih sistema znaće se konačna trasa metroa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šapić: Usvajanjem Plana regulacije šinskih sistema znaće se konačna trasa metroa

Foto: BEOINFO

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da gradsku vlast čekaju važni projekti, od kojih je jedan od veoma važnih Plan generalne regulacije šinskih sistema, kojim će biti utvrđena konačna trasa čitava prve linije Metroa.

"Ovim planom se konačno kompletira detaljna razrada prve linije i može da se definiše lokacija svake stanice. Trasa se ne menja, ali je tu detaljno utvrđivanje, jer stanice ne mogu da se nađu negde tek tako, već mora da se ispituje područje", kazao je Šapić u obraćanju odbornicima.

Govoreći o izgradnji biciklističko-pešačkog mosta preko Save, on je kazao da se o tome govori već decenijama, ali se iz nekog razloga taj projekat nije uradio.

Beogradske kartice za odrasle građane, za penzionere, ali i za maloletne

Aleksandar Šapić je izjavio danas da je cilj gradskih vlasti da Beogradske kartice namenjene građanima Beograda, kako maloletnima, tako i odraslima i penzionerima zažive na kvalitetan način, onakav, kakav, kako je kazao, Beograđani zaslužuju.

Šapić je u obraćanju odbornicima na sednici Skupštine Grada Beograda rekao da je cilj gradske vlasti da Beogfrađani karticama dobiju brojne benefite i dodao da je on iskustva sa karticama imao i kao predsednik Opštine Novi Beogard, kada je, kako je naveo, više od četvrtine novobeogradskih porodica koristilo karticu.

„Ukoliko budemo usepeli da implementiramo ono što želimo, svaki Beograđanin će moći u svom novčaniku da ima pored popusta u najvećim trgovinskim lancima s kojima ćemo praviti ugovore, svoj profil gde će moći da pronađe sve pogodnosti važne za određene grupe - penzonere, mlade i radno sposbno stanovništvo“, rekao je Šapić. 

Raskidamo ugovor sa Kentkartom, Grad preuzima kontrolu i naplatu karata

Gradonačelnik Beograda je izjavio danas da će ugovor sa Kenkartom, kako je i najavljeno, biti raskinut i posle 12 godina će kontrola i naplata karata u javnom prevozu biti vraćena pod upravu Grada Beograda.

Šapić je kazao da za raskid ugovora sa Kenkartom neće biti plaćanja nikakvih penala.

"Posle toga možemo da pričamo mnogo ozbiljnije o nekim stvarima koje se tiču javnog prevoza. Neke korake smo preduzeli, ali moramo da sačekamo da se raskine ugovor, što će se desiti posle ove sednice gradske skupštine", rekao Šapić. 

Zoološki vrt i most preko Save političke odluke, sprovešće se ako mogu

Šapić je izjavio danas da je doneta politička odluka o izmeštanju Zoološkog vrta na Adu safari, i da je to najbolja lokacija, ali da će se videti da li će biti moguće da se ona i sprovede.

"Politička odluka je doneta da treba da se preseli i da je to najbolja lokacija, ali da li će se sprovesti, videćemo. Trenutno radimo na utvrđivanju okolnosti. Ako bude mogućnosti da je sprovedemo, sprovešćemo je, a ako ne promenićemo je. Mislim da je važno da obavestimo javnost o tome“, rekao je Šapić na sednici Skupštine grada.

Na pitanje odbornika zašto se Zoološki vrt ne nazove po Vuka Bojoviću, gradonačelnik je rekao da su se oni sa idejom izmeštanja Zoo vrta na Adu safari najviše približili Vuku Bojoviću koji je, kako je istakao, neupitna ličnost. 

Daleko veća naplata prevoza u poslednja tri meseca 2022. godine

Gradonačelnik Beograda je izjavio danas da je naplata gradskog prevoza u Beogradu za poslednja tri meseca 2022. godine bila daleko veća nego u istim mesecima 2021. godine i pored toga što su , kako je kazao, represivne mere bile manje.

Šapić je u izjavi novinarima tokom sednice Skupštine grada kazao da je to pokazatelj da Beograđani shvataju kada im se "normalno obrati i kada vide da neko ima nameru da poboljša javni prevoz".

Gradonačenik je kazao da će posle današnje sednice gradskog paralmenta biti raskinut ugovor sa Kentakartom i da će prvi put posle 2011. godine napalata i kontrola karata preći u nadležnost Grada.