23. maj 2023 09:52

Počela akcija "Za zeleniji Beograd" za izbor najlepših zelenih prostora u okruženju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela akcija "Za zeleniji Beograd" za izbor najlepših zelenih prostora u okruženju

Foto: shutterstock.com/Isa Long, ilustracija

BEOGRAD - Počela je tradicionalna akcija "Za zeleniji Beograd" koja ove godine proslavlja jubilej, jer je Javno komunalno preduzeće "Zelenilo-Beograd" organizuje 20. put.

Prijave za izbor najlepših zelenih prostora u okruženju traju do 16. juna.

"Ove godine obeležavamo mali jubilej i to sa ciljem da razvijemo pozitivan odnosa prema zelenilu i cveću kod građana, uz istovremenu motivaciju da u pozitivnoj konkurenciji za izbor najlepših prostora unaprede stanje svog neposrednog okruženja”, rekla je danas Tanjugu Mirjana Obućinski iz JKP “Zelenilo Beograd”.

Ona je kazala da se izbor najlepših zelenih prostora u okruženju vrši u sedam kategorija.

"To su najlepša zelena površina oko stambene zgrade, najlepši balkon, zelena površina ispred poslovnih objekata, najlepše školsko dvorište, zelenilo oko predškolske ustanove, kao i najlepše uređeno zelenilo ugostiteljskog objekta, odnosno letnja bašta”, navela je Obućinski.

"Svi zainteresovani građani, koji žele da učestvuju u ovoj akciji, mogu se prijaviti u svojoj opštini ili prijavu sa fotografijama mogu poslati i „Zelenilu – Beograd” na adresu Mali Kalemegdan broj 8 ili putem imejl-adrese: info@zelenilo.rs, sa naznakom za akciju „Za zeleniji Beograd”. Na početku akcije, takmičenje se sprovodi na nivou 10 centralnih opština, koje biraju po troje najboljih u svih sedam kategorija”, rekla je Obućinski.

"Osvajači prvih mesta, sa svih 10 centralnih opština, učestvuju u takmičenju koje će se održati na nivou grada. Na završnoj svečanosti koja se tradiconalno održava u prostorijama JKP-a „Zelenilo-Beograd” na Malom Kalemegdanu, biće proglašeni najbolji od najboljih”, kazala je Obućinski.

Mirko Mihajlović, upravnik zgrade u Dubrovačkoj 56a, kaže da su se prošle godine prijavili za kategoriju najlepše zelene površine oko stambene zgrade.

"Udružili su se stanari i zajedničkim snagama stovorili smo ovu divni zelene oaze za odmor. I prvo mesto na Starom gradu pripalo je dvorištu u Dobračinoj 56a. Ovo je satisfakcija da nastavimo da oplemenjujemo naše okruženje sa mnogo ljubavi”, rekao je on.