11. septembar 2023 13:38

Šapić: Očekujem da radovi na izgradnji pijace u Lazarevcu budu završeni sledeće godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šapić: Očekujem da radovi na izgradnji pijace u Lazarevcu budu završeni sledeće godine

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas radove na izgradnji nove Veletržnice u Lazarevcu i radove na rekonstrukciji trga i istakao da očekuje da svi radovi budu završeni u toku 2024. godine, čime će Lazarevac dobiti novi izgled.

On je, prilikom obilaska radova, rekao da je posetio Lazarevac i nakon poplava, jer su pojedine porodice koje su živele u blizini reke bile ugrožene i dodao da se radilo i na čišćenju same reke.

Šapić je rekao da su imali probleme sa izgradnjom podzemnih garaža u centru na samom trgu, ali da je raspisana javna nabavka i da se očekuje da će novi izvođač uskoro biti izabran kako bi se nastavilo sa radovima.

"Ukoliko poradimo, a hoćemo na ovakvim stvarima - sređivanje saobraćajnica, trgova, pijaca, život u prigradskim opštinama može biti kvalitetniji nego u centru grada, upravo zbog same prirode na čijim prostorijama se nalaze opštine", rekao je on.

Lokacija nove pijace, rekao je gradonačelnik, suštinski će da promeni okruženje.

"Nakon izgradnje nove, grad će prodati parcelu gde se sad nalazi stara pijaca, a novac će se iskoristiti za druge radove u Lazarevcu, za to ću lično da se pobrinem", dodao je on.

Za ulicu Vuka Karadžića, istakao je Šapić, do kraja godine raspisaće se javna nabavka, kao i za vrtić u Stepojevcu koji je, kako je dodao, jedan od prioriteta.

"Upoznat sam i sa projektom da je potrebno da se rekonstruišu dve osnovne škole i da se izgradi fiskulturna sala za srednju školu. Videćemo da, kao Grad, to podržimo finansijski", dodao je on i istakao da sva deca treba da imaju jednake uslove bilo da žive u centru Beograda ili na periferiji.

Lazarevac, kao Obrenovac, Mladenovac i Barajevo, kako je rekao, biće prioritet, jer su to opštine koje su poput "manjih gradova" i potrebno je ljudima da se obezbede isti uslovi koje imaju građani u samom centru Beograda.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević rekao je da je Lazarevac mnogo toga dobio zahvaljujući gradu Beogradu, ali i da su kao opština mnogo uložili u projekte koje su realizovali i koje će tek realizovati.

"Prva faza radova na izgradnji garaže na glavnom gradskom trgu u Lazarevcu je u toku, gde će se nalaziti veliki broj parking mesta. Očekujem uskoro nastavak radova na završetku druge faze, jer je gradilište bilo zatvoreno. Očekujemo raspisivanje javne nabavke za ulicu Vuka Karadžića, jer ona povezuje tri mesne zajednice - dužine, 2,2 kilometra, za vrtić u Stepojevcu, za stolariju u Gimnaziji posle 40 godina, kao i za rekonstrukciju OŠ "Vojislav Voka Savić" i OŠ "Knez Lazar", rekao je on.

Stević je istakao da se očekuje da se ugovori i izvođenje radova za izgradnju fiskulturnih sala u dve srednje tehničke škole.

Dodao je da su radovi u Železničkoj ulici završeni ove godine.

Stević je rekao za Tanjug da će postojeća pijaca biti premeštena kada bude završena nova Veletržnica.

"Na prostoru gde se nekada nalazio parking,predviđena je izgradnja pijace, poslovnog prostora za tu vrstu delatnosti, a parking će se naslanjati na ulicu Duleta Karaklajića, između dva trgovinska lanca Maksija i Juhora, tu će biti izgrađena montažna garaža na četiri sprata sa 150 parking mesta. Na tome ćemo raditi nakon izgradnje pijace. Ova pijaca će biti zatvorenog tipa, poput Palilulske pijace, sa 110 tezgi, deo sa mini hladnjačama i deo sa garderobom. Prednji deo za mlečne proizvode, izolovan kako propisi nalažu, a ispod će biti 20 lokala koji će moći da se prošire", dodao je on i istakao da će uz samu pijacu biti i dodatnih 25 parking mesta.

Stević je dodao da se planira i preko puta same pijace izgradnja još 54 parking mesta.

Kako je naglasio za Tanjug prema planu je rok radova za izgradnju pijace do aprila 2024. godine, ali ukoliko izvođači budu uspeli, biće i ranije.

Dodao je da će narednih mesec dana biti pokrivena pijaca, kako bi tokom zime mogli da se izvode radovi u unutrašnjosti.

Što se tiče trga, Savić je rekao da je u toku prva faza.

"Prva faza na trgu se radi, do kraja novembra će izaći radovi iz zemlje, kako bi mogli preko zime da rade ostale radove, 477 šipova je postavljeno. Planira se parking prostor u obliku četiri polunivoa, a na trgu će moći da se održavaju i manifestacije. Druga faza radova na trgu obuhvataće podzemne garaže za koje će biti uskoro raspisana javna nabavka, planirano je 150 parking mesta, fontana i igralište", dodao je on.