9. oktobar 2023 15:33

Beograd poklonio JPKP "Lazarevac" vrednu multifunkcionalnu mašinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beograd poklonio JPKP "Lazarevac" vrednu multifunkcionalnu mašinu

Foto: TANJUG/BEOINFO

LAZAREVAC - Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević uručio je danas u Lazarevcu ključeve nove mutifunkcionalne mašine za potrebe Javnog preduzeća za komunalnu privredu (JPKP) „Lazarevac”, vredne 16,2 miliona dinara.

Kako je saopštio Beoinfo, Nikodijević je rekao da opština Lazarevac ima veliki značaj za Grad Beograd, i da će uskoro tom preduzeću biti uručena i četiri nova kamiona za odnošenje smeća.

"Lazarevac nije jedina opština koja dobija ovu vrstu pomoći od Sekretarijata za zaštitu životne sredine, s obzirom na to da će sličnu pomoć uskoro dobiti i opština Obrenovac. Ciljevi Sekretarijata, ali i opredeljenje Grada Beograda, jesu kvalitetnija i zdravija životna sredina i bolji tretman otpada. Da bi ti ciljevi bili ostvareni, potrebno je obučeno ljudstvo i odgovarajuća mehanizacija", poručio je Nikodijević.

Dodao je da posebnu pažnju moramo posvetiti edukaciji sugrađana jer otpad jeste resurs, ukoliko se tretira na pravi način.

On je podsetio da je na teritoriji opštine Lazarevac u prethodnom periodu bilo puno divljih deponija, od kojih je veliki broj saniran.

"Imali smo situacije da svega nekoliko dana posle uklanjanja deponija neodgovorni pojedinci ponovo počnu sa nelegalnim odlaganjem otpada i smeća. Zdrava životna sredina je zajednički interes svih građana i to je nešto na čemu moramo kontinuirano da radimo, kao i da ulažemo sredstva. Edukacijom se borimo protiv loših starih navika. Gde edukacija ne daje rezultate, moraćemo da počnemo sa izricanjem kazni iako kaznena politika nikada nije bila naš prioritet", poručio je predsednik Skupštine grada.

Kako je rekao, JPKP „Lazarevac” prevazišao je probleme koje je imao u prošlosti i danas funkcioniše na odgovarajući način, što je od velikog značaja za Grad, jer bi, u suprotnom, Beograd morao da pokriva teritoriju opštine Lazarevac po pitanju komunalnih problema.

Nikodijević navodi da je Sekretarijat za zaštitu životne sredine prethodnih nekoliko godina uložio ogromna sredstva u različite projekte, ali da je zaštita životne sredine takva oblast u kojoj se ne mogu očekivati instant-rezultati, već se prvi vidljivi pomaci mogu očekivati tek nekoliko godina kasnije.

"Grad Beograd nastoji da svake godine napravi iskorak po pitanju ulaganja u životnu sredinu. U prethodnih desetak godina urađeno je zaista mnogo, kako bismo uhvatili priključak sa razvijenijim evropskim zemljama. Nastavićemo da ulažemo u ovu oblast, jer kada je dobro Lazarevcu, dobro je i Beogradu", zaključio je Nikodijević.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević zahvalio je predsedniku gradske skupštine i sekretarki za zaštitu životne sredine Ivani Vilotijević na vrednoj donaciji.

"Nova multifunkcionalna mašina će nam značiti mnogo u borbi protiv pojave divljih deponija. Naše JPKP „Lazarevac” je u godinama za nama imalo puno problema sa mehanizacijom, ali se situacija popravila i posao se obavlja sve kvalitetnije. Tome će doprineti i četiri nova kamiona za smeće koje ćemo uskoro dobiti. U pitanju su tri kamiona zapremine 16 kubnih metara i jedan kamion zapremine 12 kubika", rekao je Stević.