31. oktobar 2023 14:14

Potpisan ugovor za rehabilitaciju i modernizaciju toplane Cerak u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan ugovor za rehabilitaciju i modernizaciju toplane Cerak u Beogradu

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Izvođačkim ugovorom vrednim 16,09 miliona evra, koji su danas potpisali predstavnici "Beogradskih elektrana" i "Energotehnike Južna Bačka", biće omogućen početak rehabilitacije i modernizacije sistema toplane Cerak u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike, u čijim prostorijama je ugovor potpisan.

Ugovor je potpisan u okviru pete faze projekta rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji, „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji - faza 5“ koji se realizuje u saradnji Ministarstva rudarstva i energetike i nemačke razvojne banke KfW.

Pomoćnica ministra rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović, rekla je da će se rehabilitacijom i modernizacijom toplane Cerak značajno povećati sigurnost snabdevanja potrošača toplotnom energijom u Beogradu, unaprediti energetska efikasnost toplane, smanjiti potrošnja prirodnog gasa i emisije ugljen dioksida.

"Takođe ćemo nakon završetka modernizacije stvoriti uslove za proširenje kapaciteta i priključenje novih objekata na toplanu. Deo radova koji ne utiču na rad toplane u toku grejne sezone počeće odmah nakon potpisivanja ugovora dok se završetak svih radova planira u oktobru sledeće godine“, istakla je ona.

Navela je da se u okviru projekta, koji se realizuje sa nemačkom razvojnom bankom KfW, rekonstruišu toplane u Beogradu, Boru, Jagodini, Leskovcu, Negotinu, Nišu i Senti.

"U saradnji sa partnerima iz Nemačke, koji su prepoznali našu potrebu za značajne investicije u sektor daljinskog grejanja, obezbedili smo 32 miliona evra pod povoljnim uslovima za rehabilitaciju i modernizaciju sistema daljinskog grejanja u sedam gradova i opština u Srbiji", rekla je Vukadinović.

Navela je da se time doprinosi efikasnijem i stabilnijem grejanju, a da će stanovništvo i životna sredina u tim mestima osetiti blagodeti kroz smanjenje emisije štetnih gasova.

Od 2001. godine do danas realizovane su četiri faze projekta rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji, ukupne vrednosti 130 miliona evra, čime je urađena rehabilitacija i modernizacija sistema daljinskog grejanja u 22 toplane.