26. april 2024 13:21

Beograd: Mališani otvorili manifestaciju Dečje vaskršnje čarolije farbanjem jaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beograd: Mališani otvorili manifestaciju Dečje vaskršnje čarolije farbanjem jaja

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Tradicionalna manifestacija "Dečje vaskršnje čarolije" počela je danas u konaku Knjeginje Ljubice u Beogradu, kada su mališani iz beogradskih vrtića i osnovnih škola, ali i deca sa Kosova i Metohije, Sremskih Karlovaca i Skoplja, farbali vaskršnja jaja za predstojeći praznik.

Ova manifestacija održava se 26. put po redu, pod pokroviteljstvom princa Aleksandra Karađorđevića, Patrijarha Porfirija i Grada Beograda, a prisustvovali su princ Filip Karađorđević i princeza Danica Karađorđević kao i vikar Patrijarha Porfirija vladika Ilarion.

"Ovaj događaj je izraz vere u vaskrsenje. U vreme kada je bilo teško da se živi, ljudi su se branili stvaralaštvom i lepotom protiv užasa rata. Dete je na pitanje šta je bombardovanje odgovorilo da je to ono kada smo u podrumu i imamo puno novih drugara. Tako neka bi Bog dao da svi mi gledamo ovaj svet i ovaj život kroz dečje oči, a deca vide sve mnogo boljim nego što ga mi odrasli vidimo", rekao je Ilarion.

On je rekao da kada se dešava nešto teško, loše i bolno treba da ispovedimo našu veru u život, pobedu dobra i konačnu pobedu ljubavi i da ovaj događaj jeste jedan opipljivi dokaz toga.

"Neka bi bio sa Božjim blagoslovom ovaj događaj, neka on traje neka se radost vaskrsenja umnožava u našim srcima i neka bi nam Bog dao snage da nosimo tugu i bol koji dolazi zbog rastanka, smrti bolesti što je ovom svetu neminovno. Neka bismo uvek gledali dečjim očima novi dan koji se rađa, dan koji nam ide u susret, svetli dan svetlog Hristovog vakrsenja", rekao je Ilarion.

Predsednik organizacije "Deca Palilule" Branislav Jović rekao je da je imao tu privilegiju da bude deo ove manifestacije od prvog dana, 1999. godine.

"Ova manifestacija je tada, 1999. godine bila iznudica, škole nisu radile i mi smo decu pozvali u Tašmajdan. Posle drugog, trećeg puta smo shvatili da smo uboli pravu stvar i to smo proglasili kao tradicionalnu manifestaciju i dali joj ovaj naziv", rekao je Jović.

Naglasio je da je od prvog događaja do danas na ovoj manifestaciji učestvovalo više od 16.000 dece.

Decu je pozdravila i princeza Danica Karađorđević koja je rekla da je likovna umetnost i umetnost uopšte jedan blagoslov.

"Deco, crtajte, radujte se, glumite, pevajte. To je ono što će vas učiniti definitivno boljim ljudima. Sutrašnja izložba i cela ova manifestacija nosi ime Bojane Asović koja je tragično preminla prošle godine 3. maja, i u njenu čast ja mislim da je veoma važno da smo svi solidarni, kao i to da njeni drugari vršnjaci znaju da su ovde bili i odali počast njoj i svim drugim drugarima", rekla je Karađorđević.

Manifestacija se nastavlja sutra izložbom najlepših dečjih vaskršnjih radova u Galeriji RTS, koja od ove godine nosi naziv „Dečji vaskršnji likovni konkurs Bojana Asović”, po devojčici koja je stradala u strašnoj tragediji u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" prošle godine, i koja je bila jedna od nagrađenih učesnika prošlogodišnjeg likovnog konkursa.

Većina jaja koja se danas oslikaju biće poklonjena deci u dečjim bolnicama sledeće nedelje, na Vaskrs.

Istog dana u Tašmajdanskom parku, biće organizovano takmičenje za najjače jaje što će obeležiti i kraj ove manifestacije.

Farbanje vaskršnjih jaja organizovano je prvi put u organizaciji "Deca Palilule" pozivanjem na oslikavanje vaskršnjih jaja na veliki petak 9. aprila 1999. godine u beogradskom parku Tašmajdan.

Odziv je premašio očekivanja i učestvovalo je više od 400 dece, a ovu sliku iz Beograda prenosile su velike svetske medijske kuće.

Dan kasnije 10. aprila 1999. godine najlepše oslikana jaja bila su izložena u Kulturnom centru Beograda, a sledeće godine je odlučeno da se ovakva manfestacija organizuje ponovo.