4. oktobar 2024 14:40

Iran: Primirje u Libanu mora da bude istovremeno kada i u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Iran: Primirje u Libanu mora da bude istovremeno kada i u Gazi

Foto: AP Photo/Hassan Ammar

BEJRUT - Teheran podržava napore za postizanje primirja u Libanu, pod uslovom da prekid vatre podrži pokret Hezbolah, kao i da primirje bude istovremeno kada i u Pojasu Gaze, izjavio je danas šef iranske diplomatije Abas Arakči u Bejrutu.

"Mi podržavamo nastojanja da se postigne prekid vatre pod uslovom da on bude prihvatljiv za narod Libana i za pokret otpora, a kao treće, mora da bude sihronizovan sa primirjem u Gazi", rekao je iranski zvaničnik, preneo je Rojters.

Arakči je dodao da je njegovo prisustvo u Bejrutu u ovim teškim prilikama najbolji dokaz da Iran stoji uz Liban i podržava šiite.

IDF: Napadnut podzemni tunel između Libana i Sirije

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je napala podzemni tunel na prelazu iz Libije u Siriju.

Taj tunel, dug 3,5 kilometra, koristio se za transfer i skladištenje velikih količina oružja, preneo je Rotjers.

Prema navodima IDF-a, tunelom je upravljala Hezbolahova jedinica 4400, koja ima zadatak da isporučuje oružje iz Irana u Liban.

U napadu je uništen tunel kroz koji je transportovano i skladišteno oružje, kao i vojne zgrade, koje su se koristile kao skladišta, naveo je IDF.

Na obaveštajni štab Hezbolaha bačeno 73 tona bombi

Izraelski vojni avioni bombardovali su u noći između četvrtka i petka bunker Al-Marija u predgrađu Bejruta, koji je identifikovan kao Hezbolahov "glavni obaveštajni štab".

Kako je preneo izraelski portal Inet, vojni avioni su bacili bombe ukupne težine 73 tone na bunker u oblasti Dahija u kome se očekivalo da se održava sastanak rukovodstva Hezbolaha, kome je trebalo da prisustvuje i mogući naslednik likvidiranog lidera tog pokreta Hasana Nasralaha.

Procenjuje se da je Hašem Safiedin, za koga se očekuje da će naslediti Hasana Nasrulaha, u to vreme bio u imanju zajedno sa drugim visokim članovima pokreta.

Portal je naveo da se u Izraelu procenjuje da su verovatno povređeni svi koji su bili u bunkeru i da su oštećeni tuneli za krijumčarenje sa graničnim prelazima sa Sirijom, dok za sada nema reakcija iz Hezbolaha.

Ubijen komandant Hezbolaha zadužen za komunikacije

Komandant libanskog pokreta Hezbolah zadužen za komunikacije, Muhamad Rašid Sakafi, ubijen je juče u izraelskom vazdušnom napadu na Bejrut, saopštila je danas izraelska vojska (IDF).

Kako se navodi u saopštenju IDF, Sakafi je vodio odsek za komunikacije Hezbolaha od 2000. godine i smatralo se da je blizak rukovodstvu tog pokreta, preneo je Tajms of Izrael.

"Sakafi je uložio značajne napore u razvoj komunikacionih kapaciteta između svih jedinica Hezbolaha u toku svih perioda operacije kako bi se održao tok informacija unutar kompletne terorističke organizacije", dodala je izraelska vojska.

Prethodno je IDF saopštila da je izraelska vojska u velikom vazdušnom napadu na glavni grad Libana, Bejrut, tokom noći gađala štab obaveštajne službe libanske militantne grupe Hezbolah.

Izraelska vojska: U napadu na Bejrut tokom noći gađan štab obaveštajaca Hezbolaha

Izraelska vojska je u velikom vazdušnom napadu na glavni grad Libana, Bejrut, tokom noći gađala štab obaveštajne službe libanske militantne grupe Hezbolah, saopštile su jutros Izraelske odbrambene snage (IDF).

Njujork tajms i američki portal Aksios objavili su da je meta izraelskog napada na Bejrut bio Hašem Safiedin koji bi trebalo, kako se pretpostavlja, da bude izabran za novog vođu Hezbolaha nakon što je Hasan Nasralah ubijen u izraelskom napadu na Bejrut 27. septembra, preneo je Tajms of Izrael.

IDF navodi da je devet izraelskih vojnika poginulo u sredu na nekoliko lokacija na jugu Libana.

Ističe se da su izraelske trupe pronašle oružje koje je Hezbolah ostavio u selima u južnom Libanu.

Izraelska vojska pozvala na evakuaciju 37 sela i gradova na jugu Libana

Izraelska vojska upozorila je jutros stanovnike 37 sela i gradova na jugu Libana da se odmah evakuišu i krenu severno od reke Avali. "Radi vaše bezbednosti, morate odmah evakuisati svoje domove.

Svako ko je u blizini operativaca Hezbolaha, njihovih objekata ili njihovog oružja, izlaže sebe riziku", izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Avičaj Adri.

On je naveo na platformi X da izraelska vojska nema nameru da naudi libanskom stanovništvu, već samo militantnoj grupi Hezbolah, kao i da im radi njihove bezbednosti naređuje evakuaciju severno od reke Avali.

"Očekuje se da će svaka kuća koju Hezbolah koristi za svoje vojne potrebe biti meta. Odmah se evakuišite iz svojih domova. Budite oprezni, zabranjeno vam je da idete na jug. Bilo koji pravac na jug može vas dovesti u opasnost", upozorio je Adri.

Iranski šef diplomatije Abas Arakči stigao u posetu Libanu

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči stigao je jutros u posetu glavnom gradu Libana, Bejrutu, javili su libanski državni mediji.

Arakči bi trebalo da se sastane sa privremenim premijerom Libana Nadžibom Mikatijem i predsednikom parlamenta Nabihom Berijem koji je blizak saveznik libanske militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran, prenosi Rojters.

Na snimku koji je emitovao Rojters vidi se avion pod iranskom zastavom kako sleće na aerodrom u Bejrutu, samo nekoliko sati nakon izraelskih vazdušnih udara u blizini aerodroma izvedenih tokom noći. Iran je u utorak lansirao više od 180 raketa na Izrael, navodeći da je to osveta zbog ubistava lidera Hezbolaha i Hamasa, kao i agresije u Gazi i Libanu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da će Iran "platiti" za napad.

Granični prelaz između Libana i Sirije, Masnaa, blokiran nakon izraelskog napada

Granični prelaz između Libana i Sirije, Masnaa, blokiran je nakon izraelskog napada izvedenog jutros u blizini tog prelaza, jer je oštećen put kojim se ljudi iz Libana evakuišu u Siriju zbog napada Izraela, izjavio je libanski ministar saobraćaja Ali Hamijeh.

On je rekao za Rojters da se napad dogodio unutar libanske teritorije u blizini graničnog prelaza i da je napravio krater širine četiri metra. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Avičaj Adri optužio je u četvrtak libansku militantnu grupu Hezbolah da koristi taj prelaz za transport vojne opreme u Liban.

"IDF neće dozvoliti krijumčarenje oružja i neće oklevati da reaguje ako bude prinuđen na to", naveo je Adri na platformi X.

Prema podacima libanske vlade, više od 300.000 ljudi, od kojih su većina Sirijci, prešlo je iz Libana u Siriju u poslednjih 10 dana, bežeći od izraelskog bombardovanja.

Izraelska vojska: Iz Libana ispaljeno više od 20 raketa na oblast Haife i Galileje

Izraelska vojska je saopštila da je u proteklih sat vremena iz Libana prema oblasti Haife ispaljeno oko 20 raketa.

Vojska navodi da je većina projektila presretnuta, a da su drugi pogodili nenaseljeno područje, prenosi Tajms of Izrael.

Rakete su ispaljene i prema oblasti Galileje, a one su takođe presretnute ili su pogodile nenaseljena područja, navodi se u saopštenju.

Izrael izvodi vazdušne napade na, kako je naveo, položaje Hezbolaha u Libanu, a 1. oktobra počeo je kopnene operacije u južnom Libanu.