24. oktobar 2024 07:20

Izrael imenovao šest novinara Al Džazire kao saradnike Hamasa i Islamskog džihada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael imenovao šest novinara Al Džazire kao saradnike Hamasa i Islamskog džihada

Foto: Shutterstock.com/Microgen, ilustarcija

TEL AVIV - Izraelska vojska imenovala je šest palestinskih reportera Al Džazire u Gazi kao pripadnike militantnih grupa Hamasa i Islamskog džihada, što je ta medijska kuća iz Katara odbacila kao pokušaj da se ućutkaju novinari.

Al Džazira je u saopštenju osudila izraelske optužbe na račun novinara te medijske kuće u Gazi i upozorila da to ne može biti opravdanje da oni postanu mete, preneo je Rojters.

Izraelska vojska je objavila dokumenta za koje je navela da ih je pronašla u Gazi, a u kojima se potvrđuje da su reporteri Al Džazire vojnici tih militantnih grupa.

Izraelska vojska je navela da papiri na koje se poziva uključuju liste Hamasa i Islamskog džihada sa detaljima o osoblju, platama i kursevima vojne obuke, telefonske imenike i izveštaje o povredama.

"Ovi dokumenti služe kao dokaz integracije terorista Hamasa unutar katarske medijske mreže Al Džazira", saopštila je izraelska vojska.

Rojters napominje da nije mogao odmah da potvrdi autentičnost dokumenata.

Al Džazira ističe da su to "izmišljene optužbe" koje predstavljaju "očigledan pokušaj da se ućutka nekolicina preostalih novinara u regionu".

Program Komiteta za zaštitu novinara na Bliskom istoku saopštio je na platformi Iks da su te optužbe "nepotvrđene" i da se svode na blaćenje novinara.