10. maj 2023 18:43

Frančesko Maši: Potrebni su novi modeli predviđanja rizika radi zaštite primarne proizvodnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Frančesko Maši: Potrebni su  novi modeli predviđanja rizika radi zaštite primarne proizvodnje

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, Frančesko Maši, ukazao je na potrebu razvoja novih, sofisticiranih modela predviđanja rizika u funkciji zaštite primarne proizvodnje od šteta uzrokovanih klimatskim promenama.

"Suvišno je reći da smo snažno posvećeni zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promena, koje imaju ogroman uticaj na ekstremno nepovoljne vremenske prilike i prirodne katastrofe", rekao je Maši na pres konferenciji, u svojstvu predstavnika uspešne kompanije u vlasništvu značajne italijanske grupacije.

Konferencijom za medije, koja je održana u prostorijama Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, najavljen je jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, čija je država partner Republika Italija.

Prisutnim novinarima obratili su se Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji, Antonio Ventreska, direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu u Beogradu, Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, kao i predstavnici sponzora.

Maši je zahvalio Novosadskom sajmu na još jednoj uspešnoj realizaciji značajne sajamske manifestacije za poljoprivredu Srbije, regiona, ali i čitave Evrope.

"Zadovoljstvo mi je što predstavljam DDOR osiguranje, jednu od najznačajnijih osiguravajućih kompanija na srpskom tržištu, koja pripada Unipol grupi, vodećem evropskom finansijskom igraču, koji takođe predstavlja snažnu italijansku poslovnu zajednicu prisutnu u Srbiji", rekao je on.

Maši je dodao da su, u pogledu prevencije gubitaka i Agrotech-a, kao osiguravači, uvek štitili klijente od ovih rizika i trenutno shvatamo da su tradicionalne analize zastarele.

"Stoga, moramo razviti nove i sofisticiranije modele predviđanja koji mogu definisati nove scenarije verovatnoće, omogućavajući nam da predvidimo određene rizike i trendove. Konkretno, u Srbiji smo partnerski sa Institutom BioSens razvili aplikaciju DDOR TERRA, dok u Italiji imamo posebnu kompaniju koja se bavi tehnološkim rešenjima i zove se Leithà, koja se bavi razvojem rešenja, aplikacija i softverskih komponenata koristeći analizu velike količine podataka", istakao je Maši.

DDOR osiguranje će predstaviti svoju ponudu namenjenu svim predstavnicima u Agro lancu, u Hali 1, na predstojećem 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji se održava od 20. do 26. maja.