3. avgust 2023 15:43

Kragujevac: Potpisan ugovor o sufinansiranju preduzeća "Šumadija" koje zapošljava osobe sa invaliditetom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kragujevac: Potpisan ugovor o sufinansiranju preduzeća "Šumadija" koje zapošljava osobe sa invaliditetom

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

KRAGUJEVAC - Ministar bez portfelja zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek danas je u Kragujevcu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem potpisao Ugovor o sufinansiranju projekta investiranja u rast proizvodnje preduzeća „Šumadija“.

Taj kolektiv se bavi proizvodnjom proizvoda od metala, kao i tartan podloga za dečija igrališta i sportske terene, a zapošljava osobe sa invaliditetom.

Kako je istakao ministar Đerlek, ovo je 14. projekat u regionu Zapadne Srbije i Šumadiji, koji resorno ministarstvo realizuje u saradnji sa lokalnim samoupravama.

"Ovo preduzeće zapošljava 61 radnika, od čega je 38 osoba sa invaliditetom i oni se bave pretežno izradom metala i proizvoda od metala. Cilj ovog projekta je svakako unapređivanje rasta i razvoja preduzeća kao i zapošljavanje još lica, naročito osoba sa invaliditetom, ali i unapređenje efikasnosti preduzeća, kako bi zadovoljilo potrebe i grada Kragujevca ali i šireg regiona", kazao je Đerlek.

Naveo je da je ovim projektom obuhvaćena nabavka i korišćenje mašine za proizvodnju gumenih ploča za tartan podlogu, koja je potrebna za dečija igrališta, koju ovo preduzeće takođe proizvodi, ali i nabavka repromaterijala i promocija samog preduzeća i njihovih proizvoda.

"Pored ulaganja u infrastrukturu i investicije, Vlada Srbije ulaže u mala i srednja preduzeća koja predstavljaju okosnicu rasta i razvoja naše zemlje i upravo takva preduzeća su veoma važna za regionalni razvoj kome mi težimo", rekao je ministar Đerlek nakon potpisivanja ugovora u Gradskoj upravi Kragujevca.

Gradonačelnik Nikola Dašić istakao je važnost preduzeća „Šumadija“ za grad Kragujevac.

"Ovo preduzeće je i osnovano za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom. Ovim projektom koji smo danas potpisali sa ministrom za ravnomerni regionalni razvoj obuhvaćena je nabavka nove mašine za proizvodnju tartana, jedna takva je nabavljena početkom 2021.godine", rekao je Dašić.

"Zahvaljujući našem gradskom preduzeću, dobijamo igrališta za decu po znatno jeftinijoj ceni, jer tartan podloga nosi većinu cene na tržištu, a na ovaj način mi možemo za isti novac da u Kragujevcu napravimo kompletno igralište", kazao je gradonačelnik.

S druge strane, ističe, preduzeće će moći da obezbedi veći obim posla i da izađe na tržište šire od grada Kragujevca, što je jako dobro za sve zaposlene u tom preduzeću.

"Mi kao grad možemo da budemo ponosni na saradnju sa Vladom Republike Srbije, u ovom slučaju konkretno na saradnju sa ministrom Đerlekom i nadam se da ćemo takvu saradnju produžiti", rekao je gradonačelnik Kragujevca.

Nakon potpisivanja ugovora o sufinansiranju projekta, ministar je zajedno sa gradonačelnikom obišao preduzeće „Šumadija, gde je razgovarao sa direktorkom ovog preduzeća, kao i sa zaposlenima u proizvodnim pogonima, koje je obišao.