4. avgust 2023 12:50

U čipsu sa ukusom paprike, koji je proizveden u Srbiji, povišen nivo akrilamida, inspekcija na terenu

Izvor: TANJUG

podeli vest

U čipsu sa ukusom paprike, koji je proizveden u Srbiji, povišen nivo akrilamida, inspekcija na terenu

Foto: shutterstock.com/Retan, ilustracija

BEOGRAD - Poljoprivredna inspekcija je, po dobijanju notifikacije iz EU RASFF o povišenom nivou akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona u kojem je proizveden, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

RASFF je sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane.

"Po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda. Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti", navode iz Ministarstva.

Mediji su preneli da je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u prehrambenom proizvodu koji je proizveden u Srbiji.