1. decembar 2023 11:45

Elektrodistribucija Srbije počela uvođenje pametnih brojila u Beogradu i Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Elektrodistribucija Srbije počela uvođenje pametnih brojila u Beogradu i Novom Sadu

Foto: Shutterstock.com/sommart sombutwanitkul, ilustracija

BEOGRAD - Elektrodistribucija Srbije (EDS) počela je sa projektima modernizacije merne infrastrukture u cilju zamene do kraja ove decenije najmanje 80 odsto postojećih starih brojila, pametnim digitalnim brojilima, najavljeno je danas iz tog preduzeća.

Kako je račeno na Međunarodnoj stručnoj konferenciji "Kako pametna digitalna brojila unapređuju merenje potrošnje električne energije i unapređuju energetski sistem" za prvu fazu zamene brojila država je obezbedila 110 miliona evra iz IPA fondova Evropske unije (EU), dok je EDS obezbedio 40 miliona evra za drugi deo projekta iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Takođe pri kraju su i pregovori o kreditu za pametna brojila Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 80 miliona evra.

Iz tog preduzeća su naveli da je od polovine oktobra 2023. do sada zamenjeno oko 39.000 pametnih brojila i to u Beogradu i Novom Sadu.

Specijalista za pametne merne sisteme u EDS Saša Marčeta kazao je da se ugrađuju brojila domaćih proizvođača koji su pobedili na tenderu i da ta zamena korisnike ne košta ništa, odnosno za njih je besplatna.

On je dodao da će se ovim projektom biti omogućeno uvođenje daljinskog očitavanja brojila, što će doprineti eliminisanju grešaka koje su se mogle javiti.

Uvođenje pametnih digitalnih brojila, kako je rekao, doprineće energetskoj efikasnosti i potrošača i samog sistema EDS-a, jer će potrošači kada kompletna infrastruktura bude implementirana imati uvid u svoju potrošnju i moći će njome da upravljaju, dok će EDS korišćenjem podataka sa tih brojila moći da optimalizuje upravljanje niskonaponskom mrežom, što smanjuje neizbežne tehničke gubitke.

"Kod pametnih brojila i daljinskog očitavanja nema uticaja na tačnost merenja ili stanje brojača energije ni lokalno, ni daljinski, jer se svaka promena vidi i beleži", naglasio je Marčeta.