26. avgust 2023 15:13

Crna Gora: Prodaja domaćih proizvoda porasla za 71 odsto od prošle godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Crna Gora: Prodaja domaćih proizvoda porasla za 71 odsto od prošle godine

Foto: shutterstock.com/Halfpoint, ilustracija

PODGORICA - Prema podacima Uprave za statistiku Crne Gore (MONSTAT) vrednost prodaje domaćih poljoprivrednih proizvoda u drugom kvartalu ove godine (april, maj i jun) iznosila je 12,1 miliona evra, što je za pet miliona evra, odnosno 71 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Ove podatke Uprava za statistiku dobija od registrovanih poslovnih subjekata iz oblasti poljoprivrede i zemljoradničkih zadruga, a odnose se na vrednost prodaje iz sopstvene proizvodnje i registrovanog otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača i za ovaj period njihova sopstvena proizvodnja iznosila je 5,1 milion evra, a otkup od proizvođača sedam miliona evra.

U istom periodu prošle godine vrednost prodaje domaćih poljoprivrednih proizvoda iznosila je sedam miliona evra, od čega 4,8 miliona sopstvene proizvodnje, a 2,2 miliona je iznosio otkup od proizvođača, prenose Vijesti.

Kako navode, za period od januara do juna ove godine vrednost prodaje i otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda iznosila je 21,7 miliona evra, što je za 51 odsto više nego u pred kriznoj 2019. godini.

Za deo ovog rasta, dodaju, zaslužan je i rast cena tih proizvoda, ali se iz podataka o proizvodnji po kategorijama može reći da postoji značajan napredak i u količinama, naročito kod proizvodnje domaćih jaja.

U drugom kvartalu ove godine najzastupljenija je proizvodnja kokošijih jaja koja čini 24,7 odsto vrednosti ukupne domaće proizvodnje, sirovo kravlje mleko učestvuje u 24,3 odsto proizvodnje, zatim sveže povrće 15,5 odsto, stoka po vrstama i kategorijama učestvuje sa 10,8 osto, voće sa 7,1 odsto, sveža riba sa 6,3 odsto, prerađevine od voća i grožđa 0,6 odsto, industrijsko bilje 0,3 odsto, i ostali proizvodi sa 10,5 miliona evra.

Proizvodnja domaćih kokošijih jaja vredela je u ovom kvartalu tri miliona evra, ukupna domaća proizvodnja jaja za ovih šest meseci iznosila je 5,4 miliona evra, dok je u tom periodu uvoz tog artikla vredeo 774.000 evra.

Potreba za jajima na crnogorskom tržištu zadovoljena je iz domaće proizvodnje sa 87 odsto.

Što se tiče sirovog domaćeg kravljeg mleka u drugom kvartalu prodata je količina u vrednosti od 2,9 miliona evra, a ukupna domaća prodaja svežeg mleka za šest meseci iznosila 5,4 miliona evra.

Za isti period uvoz mleka vredeo je 10,6 miliona evra, tako da je domaća proizvodnja pokrila trećinu potreba tržišta, za ovih šest meseci.

Prodaja domaćeg povrća u drugom kvartalu iznosila je 1,88 miliona evra, a ukupna 2,9 miliona evra za šest mjeseci.

Za isti period uvoz povrća iznosio je 17,3 miliona evra, tako da je u ukupnim potrebama za povrćem domaća proizvodnja vredela 14 odsto.

Proizvodnja i otkup domaće žive stoke u drugom kvartalu iznosila je 1,3 miliona evra, a ukupan uvoz samo žive stoke za ovih šest meseci iznosio je 23,2 miliona evra, tako da je domaća proizvodnja pokrila svega 12 odsto potreba.

Uvoz mesa i mesnih proizvoda dodatno je iznosio 60 miliona evra, tako da je domaća proizvodnja mesa u ukupnoj potrošnji mesa i mesnih proizvoda zastupljena svega 3,3 odsto.

Prodaja i otkup ribe u drugom kvartalu iznosio je 757.000 evra, a ukupna domaća proizvodnja ribe za šest meseci iznosila je 1,2 miliona evra, dok je u istom periodu njen uvoz iznosio 10,3 miliona evra, što znači da je ukupna potrošnja sa svega 11,6 odsto zadovoljena iz domaćih potreba.

Domaća proizvodnja i otkup voća za ovih šest meseci iznosila je 1,2 miliona evra, dok je njegov uvoz bio 20,4 miliona evra, međutim, ovaj period godine nije uporediv za proizvodnju voća, kao što bi trebalo da bude sa krajem godine.

Ukupna domaća proizvodnja ribe za šest meseci iznosila je 1,2 miliona evra, dok je u istom periodu njen uvoz iznosio 10,3 miliona evra, odnosno ukupna potrošnja je sa svega 11,6 odsto zadovoljena iz domaćih potreba.