13. maj 2024 14:34

Peter Sijarto: Obezbediti sigurnu proizvodnju energije i zaštititi životnu sredinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peter Sijarto: Obezbediti sigurnu proizvodnju energije i zaštititi životnu sredinu

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD – Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas učestvujući na energetskom forumu u Beogradu da su kod ostvarivanja karbonski neutralne budućnosti kojoj težimo važna dva aspekta od kojih je prvi da se obezbedi sigurno snabdevanje električnom energijom a drugi da se zaštiti životna sredina.

„Jedini način da bi ova dva aspekta uopšte mogla ići zajedno očigledno jeste da energetska politika ne bude talac ideologije i licemerja. Energetska politika bi trebalo da se tretira matematički i fizički, dakle da se gledaju brojevi kao što je recimo potražnja jedne zemlje za električnom energijom, i to je matematički deo, a onaj što se tiče fizike jeste neophodna infrastruktura za energiju, kao što su gasovodi, naftovodi i slično“, rekao je on.

Ocenio je da je nažalost u Evropi bilo i debata i poteza koji su bili podstaknuti ideologijom i bili njen talac i u tom smislu naveo sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji i kojima se otarasila ruske nafte.

Dodao je da su u EU ponosni i što su se otarasili ruskog gasa ali ga recimo Francuska i dalje uvozi.

Ocenio je i da se vodi negativna diskriminacija u odnosu na nuklearnu energiju i istakao da je i ovde prisutan uticaj ideologije, te ocenio da sastav nacionalnog miksa svake zemlje mora biti donošen od strane te zemlje i bez spoljnog pritiska.

Govoreći o zelenoj tranziciji Sijarto je naveo da je Mađarska među retkim zemljama koja je bila uspešna u povećanju BDP uz smanjenje emisije štetnih gasova.

„Prvi preduslov da dođemo do karbonske neutralnosti na bezbedan način jeste da se poveća upotreba nuklearne energije. Tako se čuva i zdrava životna sredina i ne znam šta je zelena energija ako nije nuklearna“, rekao je on.

Dodao je da je bez nuklearne energije nemoguće proizvesti količine energije neophodne za rast a da se ne uništava čovekova okolina.

Naveo je da je Mađarska potpisala dokumenta sa Rusijom za izgradnju nuklearki, gde je ruski Rosatom glavni izvođač a podizvođači američke i nemačke firme, što prema njegovoj oceni znači da još ima lidera koji su zadržali zdrav način rasuđivanja.

Sijarto je naglasio da se u Evropi mora podržati prelazak na elektromobilnost i istakao da će jedna od prvih stvari koju će Mađarska, koja 1. jula preuzima predsedavanje EU, uraditi jeste sastavljanje evropskog programa za povećanje broja električnih vozila.

Ukazao je na neophodnost saradnje istočne i zapadne Evrope u tome kao i da se izbegne izolovanje istočnoevropskih proizvođača.

„Ako hoćemo dekarbonizaciju moraju da se prošire podsticaji za elektromobilnost i poveća nuklearna energija“, zaključio je Sijarto.

Dvodnevni Beogradski energetski forum organizuje portal Balkan Green Energy News, na njemu učestvuje 500 učesnika iz 30 zemalja.