18. jul 2024 15:32

Vlada donela zaključak o Memorandumu sa EU za partnerstvo u oblasti održivih sirovina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada donela zaključak o Memorandumu sa EU za partnerstvo u oblasti održivih sirovina

Foto: TANJUG/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

BEOGRAD - Vlada Srbije je na sednici usvojila Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i Evropske unije o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila, koji predviđa pet pravaca delovanja.

To su pravci delovanja o saradnji na industrijskom nivou, o saradnji u oblasti istraživanja i inovacija, o implementaciji visokih ekoloških, socijalnih i upravljačkih standarda i praksi, o mobilizaciji finansijskih i investicionih instrumenata prema standardima EU i o razvoju ljudskih resursa neophodnih za ostvarivanje svih segmenata ovog partnerstva, saopšteno je iz vlade.

Memorandum o razumevanju ima za cilj, kako je navedeno, razvoj međusobno korisnog strateškog partnerstva u oblasti održivih retkih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila, istovremeno jačajući integraciju Srbije na jedinstveno tržište EU i dalje jačanje njenog ekonomskog, socijalnog i ekološkog približavanja EU.

Partnerstvo će doprineti dekarbonizaciji ekonomije u skladu sa Zelenim dogovorom EU i Zelenom agendom za Zapadni Balkan, u cilju čistijeg transportnog i energetskog sektora, smanjenjem emisija CO2 i postizanjem zelene ekonomije i stvaranjem visokokvalitetnih radnih mesta.

Partnerstvo se zasniva na značajnom potencijalu sirovina Republike Srbije i njenom geografskom položaju u odnosu na EU i rezultiraće ekonomskim rastom Republike Srbije i doprineti poboljšanju položaja za pridruživanje EU, navodi se u saopštenju.

Partnerstvo će ojačati i proširiti saradnju u oblastima klimatskih promena, održive energije, održivih materijala i novih tehnologija, na način koji će očuvati konkurentnost njihovih ekonomija i minimizirati uticaj na životnu sredinu.

Posebno, održivo proizvedene baterije, kao i stvaranje celokupnog lanca snabdevanja za električna vozila, biće ključni za dekarbonizaciju transportnog i energetskog sektora i smanjenje emisija CO2.

Partnerstvo će dodatno ojačati naše političke odnose i promovisati dugoročni ekonomski rast u Srbiji i EU i doprineti naporima Republike Srbije za pridruživanje EU, navodi se u saopštenju.

Vlada: Izgradnja graničnih prelaza Bogojevo i Bezdan od posebnog značaja za Srbiju

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila zaključke kojima se projekti izgradnje graničnih prelaza "Bogojevo" i "Bezdan" između Srbije i Hrvatske utvrđuju kao projekti od posebnog značaja za Srbiju, koji će doprinositi saobraćajnoj povezanosti sa drugim državama.

Postojeći međunarodni granični prelazi "Bogojevo" i "Bezdan" izgrađeni su kao privremeno rešenje, a objekti su montažni kontejneri minimalnog kapaciteta za potrebe aktivnih korisnika - službe Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave carina i drugih korisnika, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Novi granični prelazi biće u funkciji linijsko-infrastrukturnog objekta i doprineće saobraćajnoj povezanosti Srbije i Hrvatske, kao i sa drugim državama Evropske unije, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Vlada Srbije uputila Deklaraciju sa Svesrpskog sabora Skupštini na usvajanje

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o usvajanju Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i uputila je Skupštini Srbije na usvajanje.

Ovaj dokument biće ponuđen i Narodnoj skupštini Republike Srpske na usvajanje, kako bi se obezbedila njena puna primena u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Deklaracija je prethodno proglašena na Svesrpskom saboru srpskog naroda Republike Srbije i Republike Srpske u Beogradu 8. juna.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju 2. jula dvotrećinskom većinom.

Vlada usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o Nemačkoj školi u Beogradu

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Nemačke o Nemačkoj školi u Beogradu, imajući u vidu pozitivna iskustva dosadašnje saradnje.

U prilog potpisivanju ovog sporazuma govori činjenica da poznavanje jezika i kulture kod oba naroda može dati dragocen doprinos daljem učvršćivanju kulturnih veza dveju država, kaže se u saopštenju vlade i dodaje da će istovremeno, delatnost Nemačke škole u Beogradu doprineti produbljivanju tih veza i uzajamnom upoznavanju istorije i kulture Srbije i Nemačke.

Na sednici je usvojen i Zaključak o obrazovanju Radne grupe za osnovno obrazovanje i vaspitanje i srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih imajući u vidu da je jedan od prioritetnih zadataka Vlade da stvori uslove za uvođenje obaveznosti završetka srednje škole.

Zadatak Radne grupe je, između ostalog, da na osnovu podataka sa terena sačini predloge za dalje unapređivanje sistema osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, uključujući mehanizme praćenja i kontrole uslova za obavljanje delatnosti, razmatranje metodologije i efikasnosti finansiranja ovih nivoa obrazovanja i vaspitanja, a sa posebnim fokusom na realizaciju isplata i nivoa zarada, zapošljavanja i nedostatka kadra i povećavanje infrastrukturnih kapaciteta.

Među zadacima Radne grupe je i praćenje i podrška unapređivanju kvaliteta ovih nivoa obrazovanja i vaspitanja uz podsticanje inovacija i kreativnosti, podrška digitalizaciji, praćenje i izveštavanje na osnovu podataka iz Jedinstvenog informacionog sistema prosvete (JISP) i drugo.

Vlada je usvojila i Zaključak o obrazovanju Radne grupe za predškolsko vaspitanje i obrazovanje čiji je zadatak, takođe, da sačini predloge za dalje unapređivanje ovog sistema.