3. septembar 2024 17:46

Ministarka Begović i Gujon o mogućnostima saradnje u cilju promocije Srbije u svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Begović i Gujon o mogućnostima saradnje u cilju promocije Srbije u svetu

Foto: TANJUG/NITRA/ Zoran Petrović

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Srbije Arno Gujon održali su sastanak na kome su razmatrane mogućnosti dalje saradnje Ministarstva i Kancelarije u cilju dalje promocije Republike Srbije u svetu kao zemlje koja ulaže u unapređenje svog naučnog i inovacionog ekosistema.

"Imamo veliku i uspešnu dijasporu koja kroz privrednu saradnju može da nam pomogne da osnažimo poziciju Srbije u svetu. Imamo različite programe za saradnju sa njom koje realizujemo preko Fonda za nauku, a putem inicijativa Fonda za mlade talente otvaramo mogućnost mladima da deo studija završe u inostranstvu", rekla je Begović.

Ministarka je dodala da joj je drago što se mnogi od njih javljaju u želji da se vrate u svoju državu, da na različite načine doprinesu ekonomskom stanju Srbije, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

"Ono što je moja želja jeste da se još bliže povežemo sa dijasporom. Nakon posete predsednika Francuske Emanuela Makrona potpisali smo značajne sporazume u oblasti nauke, a sada u Trstu u AREA naučnom parku organizujemo drugi Naučni forum Italija-Srbija gde će biti prisutno oko 300 naučnika što iz Srbije, što iz Italije kako bi se povezali i razmenili znanja i iskustva, a onda i dogovorili potencijalnu zajedničku saradnju", rekla je ministarka.

Begović je istakla da bi u ovom nastojanju dobro došla pomoć Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Republike Srbije.

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Srbije Arno Gujon rekao je da njihov cilj da promovišu Srbiju u svetu kroz različite oblasti.

"Uložićemo napore da pomognemo, zajedno u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija radićemo na tome da Srbija bude još prepoznatljivija po ubrzanom napretku u ovim oblastima. Kroz medijske kanale možemo da pojačano plasiramo vesti koje se tiču naučne i ekonomske saradnje Srbije sa drugim državama. U tom pogledu planiramo dolazak stranih novnarskih ekipa, koje će objaviti pozitivne vesti o Srbiji", rekao je Gujon.

On je dodao da na taj način žele da utiču na to da se prilikom pominjanja Srba u inostranstvu, osim na fantastične sportiste, ljudi asociraju i na nauku i međunarodnu saradnju u nauci.

"Otvoreni smo za sve predloge koje budete imali, a svakako možemo da počnemo od drugog Naučnog foruma Italija-Srbija, s obzirom na to da smo upravo prezentovali izdanje knjige o doprinosu Srba Trstu na italijanskom jeziku, pa na taj način čak možemo da iskoristimo priliku i osim nauke aktivno promovišemo i zajedničku istoriju dve države", rekao je Gujon.