9. septembar 2024 14:05

Počela implementacija Tvining projekta u ribarstvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela implementacija Tvining projekta u ribarstvu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - U Srbiji je danas zvanično počela implementacija tvining projekta "Dalji razvoj nacionalnog zakonodavstva u ribarstvu", čiji je cilj da pomogne oko daljeg razvoja zakonodavstva u Poglavlju 13 Ribarstvo, u pregovorima o članstvu u EU.

Pomoćnik ministra poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić rekao je na svečanom otvaranju da ovaj projekat traje osam meseci i da će nam u tom projektu pomagati predstavnici Španije.

"Nadam se da ćemo za osam meseci koliko ovaj projekat traje uspeti da uradimo kompletan posao, znači da prilagodimo sva naša akta i dokumente u onim propisima kakve prepoznaje EU", rekao je on.

Prema njegovim rečima, suština je da Srbija kao članica EU ima kompletno zakonodavstvo i propise usaglašane sa zakonodavstvom te zajednice.

"Mi imamo osam meseci, znači ne previše vremena i čeka nas jedan ozbiljan posao. Srbija nema more, ali imamo dosta ribnjaka, dosta reka, imamo jako puno zainteresovanih ljudi za investicije u sektor ribarstva i to nam je vrlo važno", rekao je Katanić.

On je naveo i da u Srbiji ima jako puno pravnih subjekata koji se bave preradom ribe i da zajedno sa njima u osam meseci treba da se vide koje su to kritične tačke i momenti koji njima u celom procesu potencijalno predstavljaju problem.

Svi ti ljudi, kako je naglasio, u narednom periodu treba i da se jednostavno upoznaju i šta je to što ih čeka na putu ka EU .

"Mislim da ćemo posao završiti na vreme i to je jedna dobra stvar, vezana za celo Poglavlje 13 i kompletan sektor ribarstva u Srbiji", rekao je Katanić.

On je podsetio i da su oko Poglavlja 13 još 2018. otvoreni pregovori za koje je Srbija kroz različite projekte finansirane od strane EU i FAO dobila podršku za unapređenje nacionalnog zakonodavstva.

On je rekao da su do sada finansirane aktivnosti koje se odnose na analizu domaćeg zakonodavstva u oblasti ribarstva, na razvoj osnovnog zakonodavnog okvira i izradu Akcionog plana za prenošenje, usvajanje i primenu EU zakonodavstva u zakonodavstvo Srbije.

"Usvajanje navedenog akcionog plana je uslov za zatvaranje pregovora u ovoj oblasti. Ovaj projekat ima jako značajnu ulogu u procesu pristupanja EU jer kroz njega planiramo da izradimo osnovne dokumente koji će biti osnov za korišćenje EU Fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, koje moraju da razviju sve države članice EU", rekao je Katanić.

On je precizirao da države članice da bi dobile podršku, moraju da sastave Operativni program navodeći kako nameravaju da potroše novac koji mora da odobri Evropska komisija.

Ipak, pre Operativnog programa, kako je dodao, svaka država članica izrađuje nacrt sporazuma o partnerstvu, u kojem se navodi strategija zemlje i predlaže spisak programa.

"Operativni programi za različite fondove proizilaze iz programa o partnerstvu i oni su predmet pregovora između države članice i Evropske komisije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, kroz ovaj projekat Srbija će izraditi Višegodišnji nacionalni strateški plan za akvakulturu u skladu sa relevantnim zakonodavstvom.

Katanić je naveo i da s obzirom da se radi o veoma obimnoj materiji ovaj projekat je podeljen u dve različite tematske komponente od kojih je jedna " Razvoj institucionalnih kapaciteta i strateškog dokumenta", a druga " Priprema Programa za ribarstvo".

Pomoćnica ministra poljoprivrede Anja Javor ukazala je na otvaranju Tvining lajt projekta "Dalji razvoj nacionalnog zakonodavstva u ribarstvu", da je veoma veliki značaja finansijske podrške koju EU tokom niza godina pruža Srbiji kroz pretpristupne fondove.

"Ta podrška je put ka reformama i posledično ka punopravnom članstvu Srbije u EU, odnosno ka standardu života građana Srbije koji je jednak standardu života građana evropske zajednice", rekla je ona.

Javor je dodala da se u skladu sa strateškim ciljem Srbije odnosno procesom pridruživanja EU nastavlja podrška našoj zemlji u formi Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 3) za period 2021-2027. koji donosi novine i to ne samo u tehničkom, već i u smislu daleko veće odgovornosti svih učesnika u sprovođenju programa u okviru ovog instrumenta.

Prema njenim rečima, to je očekivano imajući u vidu da je Srbija u velikoj meri, ali ne i u potpunosti, ojačala institucionalne kapacitete koji su neophodni za korišćenje kako pretpristupnih, tako i ostalih raspoloživih fondova EU.