13. septembar 2024 11:56

Vučić: Najveća grinfild investicija Kine zbog velikog prijateljstva sa Si Đinpingom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Najveća grinfild investicija Kine zbog velikog prijateljstva sa Si Đinpingom

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

ZRENJANIN - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, na svečanoj ceremoniji pokretanja serijske proizvodnje guma u kineskoj fabrici Linglong, da je ta najveća grinfild investicija u Srbiji realizovana zahvaljujući velikom prijateljstvu i želji predsednika Kine Si Đinpinga da pomogne Srbiji.

"I ovoga ne bi bilo da nije prijateljstva predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga. Hoću da svi ljudi to znaju. Naše prijateljstvo je veliko i njegov angažman i trud i želja da pomogne Srbiji su ogromni", naglasio je Vučić u obraćanju.

Naglasio je da je ovo veliki dan za Zrenjanin jer je, kako je rekao, čudesno šta je Linglong napravio u tom gradu uz podršku naše države.

"I kada smo krenuli u razgovore pre 6,5 godina bili su teški pregovori i nisam bio siguran da možemo da ih završimo. Van Feng je teži čovek od mene i bilo je mnogo komplikovano da dođemo do dogovora. On se borio za svoju kompaniju, a mi za Srbiju i naše radnike, za zaposlenost u Zrenjaninu i Banatu i ponosan sam danas, ovo je ubedljivo najveća grinfild investicija ikada u Srbiji, nikada ništa slično nismo imali", naveo je Vučić. 

Označen početak serijske proizvodnje u Linglongu, potpisani memorandumi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarke Irena Vujović i Adrijana Mesarović sa predstavnicima kompanije Linglong danas su pritiskom na tastere simbolično označili početak serijske proizvodnje guma u Zrenjaninu.

U prisustvu predsednika Vučića, potpisana su dva memoranduma o saradnji kompanije Linglong i Grada Zrenanjina, kao i dva Univerziteta u Novom Sadu i Pekingu, kako bi se produbila saradnja između Srbije i Kine.

Memorandum o razumevanju između Srbije, Grada Zrenanjina i privrednog društva Linglong International Europe za unapređenje saradnje potpisali su ministarka privrede Adrijana Mesarović, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i Feng Vang.

Zatim Memorandum o razumevanju i saradnji između "Linglong tire", Jiaotong Univerziteta u Pekingu i Univerziteta u Novom Sadu su potpisali zamenik predsednika Linglonga Sun Songtao, direktor "Cina Automotive Top 100 Association" Li Menggang i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Mandić.

Fabrika Linglonga u Zrenjaninu najveća grinfild investicija, radi 1.235 srpskih radnika

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Zrenjaninu na svečanoj ceremoniji pokretanja serijske proizvodnje guma u kineskoj fabrici Linglong da je to ubedljivo najveća grinfilnd investicija ikada u Srbiji, kao i da je već, u prvoj fazi, zaposleno 1.235 srpskih radnika.

"Nikada ništa slično nismo imali u Srbiji", rekao je Vučić.

Naglasio je da se fabrika proštire na 370.000 metara kvadartnih pod kupolom, što je ceo jedan grad, koji ne može bez automobila da se obiđe.

Istakao je da je vrednost investicije Linglonga milijardu dolara i da će ove godine fabrika u Zrenjaninu imati izvoz vredan 200 miliona evra, a sledeće 500 miliona evra.

Linglong pokreće serijsku proizvodnju guma u fabrici u Zrenjaninu u prisustvu Vučića

Gradnja kineske fabrike Šangdong Linglong u Zrenjaninu započeta je 30. marta 2019.

Linglong će zaposliti 1.895 radnika i proizvoditi 13 miliona guma godišnje. Vrednost investicije je 800 miliona evra.

Fabrika se prostire na ukupnoj površini od 370.000 metara kvadratnih, a  proizvodnju je započela prošle godine, sa planom od skoro 14 miliona guma raznih tipova guma godišnje.

Neto dobit Linglonga je prošle godine iznosila 195,1 milion dolara, a operativni prihod kompanije je dostigao 2,8 milijardi dolara.

Kompanija Linglong prodaje gume u više od 180 zemalja.