10. oktobar 2024 10:55

Brnabić: Verovatno danas završavamo o litijumu i prelazimo na važan set zakona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Verovatno danas završavamo o litijumu i prelazimo na važan set zakona

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da očekuje da danas bude završena rasprava o litijumu i izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje je predložila opozicija i da poslanici glasaju, a da će parlament u nastavku redovnog zasedanja zatim preći na predloge važnih zakona za zemlju, uključujući i set zakona koji se tiče dodatne podrške našem narodu na AP KiM.

"Ja verujem da postoji velika verovatnoća da danas konačno i završimo tu raspravu, jer je ostalo sada opoziciji nešto malo vremena po poslaničkim grupama. To je otprilike nekih sat i po do dva sata, tako da ćemo mi dalje voditi raspravu, ali nadam se i mislim da bi bilo dobro, ozbiljno i odgovorno sa naše strane da je ovo sad i četvrti dan rasprave, da danas to privedemo kraju i ako možemo, glasamo o tom predlogu zakona", rekla je predsednica parlamenta.

Gostujući na Pinku, Brnabićeva je ponovila da će poslanička grupa SNS glasati protiv predloga zakona opozicije i to, kako je rekla, sa obe ruke.

"To je ono što je važno. Dakle, mi ćemo se boriti za zdravlje građana, životnu sredinu. Mi ćemo se boriti za institucije, za vladavinu prava, za poštovanje naših zakona", rekla je ona. 

Predlog opozicije ide na ruku Rio Tintu, dobili bi milijarde na arbitraži

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje je predložila opozicija idu na ruku Rio Tintu jer još nije doneta studija o proceni za zaštitu životne sredine i ta kompanija bi na međunarodnoj arbitraži mogla od Srbije da traži milijarde, a ostala bi i vlasnik zemlje koju je sama kupila.

"Ako pričamo o jednom projektu, pa nije potrebno zbog jednog projekta menjati čitav jedan zakon i zabraniti sve istražne radove za litijum i bor. Sa ovim što traži opozicija, oni faktički lobiraju za Rio Tinto, jer to što traže ide na ruku samo Rio Tintu. I to ljudi to moraju da znaju", istakla je Brnabićeva.

Kako je rekla gostujući na Pinku, ako bismo isterali Rio Tinto bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koja pokazuje da taj projekat eventualno ima negativne posledice po životnu sredinu, nebo je granica šta bi Rio Tinto mogao da dobije od Srbije na međunarodnoj arbitraži.

"Zbog čega? Pa zato što su pre 20 godina, isti ti za koje ja danas osnovano sumnjam da i dalje lobiraju za Rio Tinto dali su im sva ta istražna prava. Isti ti su promenili zakon kako bi samo Rio Tinto imao pravo da aplicira za pravo na eksploataciju, ubacili ih 2012. u nacionalnu strategiju o državnom korišćenju prirodnih resursa i dobara. I danas kažu - izbaciti ih. Mi kažemo ok, ako ste sigurni u vaše argumente i sve je tako kao što vi pričate, zašto onda ne date da se završi studija o proceni uticaja na životnu sredinu", rekla je Brnabićeva.