15. oktobar 2024 19:18

Čadež: Dovodimo na Ekspo tehnološkog džina iz Dubaija, sajam Džajteks global

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čadež: Dovodimo na Ekspo tehnološkog džina iz Dubaija, sajam Džajteks global

Foto: TANJUG/PKS/ NINA MIRKOVIĆ

DUBAI - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je danas da će to udruženje privrednika i Džajteks global (Gitex Global), najveći svetski tehnološki sajam, organizovati u okviru izložbe Ekspo 2027 veliki događaj na kome će biti predstavljena najnovija tehnološka rešenja iz oblasti biotehnologije, veštačke inteligencije i najinovativnijih tehnologija.

Kako se navodi u saopštenju PKS-a, Čadež je ovu vest saopštio nakon sastanka sa izvršnom potpredsednicom Svetskog trgovinskog centra Dubai (Dubai World Trade Center) u čijoj je organizaciji Džajteks global, Triksi Loh Mirmand (Trixie LohMirmand),

"Veliko je priznanje kada vas rukovodstvo ovako velikog svetskog sajma pozove i kaže da žele da radimo zajedno, da Beograd bude njihov hab u Evropi. Kompanije iz Srbije prepoznate su kao inovativne što je takođe zanimljivo kada govorimo o pohvalama koje svetski mediji daju Srbiji. Krećemo da sa našim timovima, PKS i Džajteks, radimo na organizaciji događaja koji će biti na marginama Ekspa", rekao je predsednik PKS.

Čadež je dodao i da je 14 naših IT kompanija na sajmu koje nude fenomenalna rešenja za najrazličitije industrije, od poljoprivrede do usluga i bankarstva.

"Ogromno je interesovanje ovde na sajmu upravo za ta rešenja", rekao je Čadež.

Izvršna potpredsednica Svetskog trgovinskog centra Dubai, Triksi Loh Mirmand, rekla je da taj centar ima odlične odnose sa PKS i istakla da je uvek lepo videti srpske kompanije koje donose inovacije i dobru energiju.

"Pravo je vreme da sarađujemo u okviru 'Ekspo 2027' u oblasti IKT, veštačke inteligencije i pametnih rešenja, jer će ona oblikovati budućnost", rekla je ona.

Prema njenim rečima, to će biti odlično partnerstvo jer će se na jednom mestu okupiti eksperti, profesionalci, futuristi, što će biti od ogromnog značaja ne samo za Srbiju i region, već i ceo svet.

U saopštenju PKS-a se navodi da na sajmu "Džajteks global 2024" u organizaciji komore i Razvojne agencije Srbije svoja rešenja predstavljaju: Neuroblast Ecosystem, Ikotek, CODETIQ, DevPool, 2D SOFT, Neotech Solution, Digital Logic, Avisto Eastern Europe, Braineering IT Solutions, Inform Technologies, Intellya, Egzakta Group, Mainloop, Intelisale.

Dodaje se i da je Čadež obišao sve naše izlagače, razgovarao sa predstavnicima kompanija o očekivanjima na sajmu, inovacijama i dotignućima koja nude i promovišu, kao i o ostvarenim kontaktima i budućim planovima.

PKS podseća da sajam traje do 18. oktobra, a ovaj globalni događaj više od četiri decenije predstavlja premijernu kapiju za tehnološke kreatore, investitore i entuzijaste za saradnju.

On obuhvata dve velike lokacije - Svetski trgovinski centar Dubai i luku Dubai i nudi više od 40 hala izložbenog prostora, prikazujući tehnološke gigante i inovativne startape u oblastima kao što su veštačka inteligencija, sajber bezbednost, mobilnost, održiva tehnologija i još mnogo toga.