11. februar 2023 13:51

Mihailo Jovanović: Tehnološko ćoše za sada u Beogradu, od marta širom Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Tehnološko ćoše za sada u Beogradu, od marta širom Srbije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Povodom 100 godina penzijskog sistema u Srbiji u Beogradu je danas u tri velika tržna centra organizovano tzv. tehnološko ćoše, a ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije Mihailo Jovanović je za Tanjug objasnio da penzioneri na ovim mestima mogu da dobiju informacije kako da otvore nalog na portalu E-uprave, kako da koriste društvene mreže i da komuniciraju sa svojim najbližima preko interneta.

"Akciju sprovode Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Kancelarija za mlade Beograda. Za sada se organizuje samo u Beogradu, a od marta ćemo je proširiti na celu Srbiju, tako da će opet krenuti naš IT karavan sa kojim ćemo obići sve veće gradove i opštine u zemlji", rekao je on.

 

Istakao je da su ranija iskustva sa IT karavanom pokazala da građani vole da komuniciraju sa E-upravom.

"Oni žele da dobiju informaciju kako da na najlakši način otvore nalog na portalu elektronske uprave i koje sve usluge i podatke tamo mogu da vide i koriste," naveo je on uz ocenu da je IT karavan jedna od najboljih akcija e Kancelarije za IT upravu i da će je zato ove godine sprovoditi još intenzivnije.

Pomoćnica direktora te Kancelarije Biljana Marić za Tanjug je pojasnila da najstariji sugrađani mogu danas i sutra od 10 do 18 časova doći u tzv. tehnološko ćoše koje je građanima na usluzi u tržnim centrima Galerija, Ušće i Delta siti.

"Pomoći ćemo im da otvore naloge na portalu elektronske uprave, da preuzmu parametre za odgovarajuću mobilnu aplikaciju kako bi mogli da koriste usluge od poverenja, uputićemo ih na sve usluge na portalu za koje su zainteresovani i na one koje po našim procenama mogu umnogome da im olakšaju aktivnosti i smanje odlaske na šaltere pošte, lokalne poreske administracije" , rekla je ona.

Navela je da pored podrške koju pruža Kancelarija za IT i E upravu, Kancelarija za mlade najstarijima pomaže da nauče kako da bezbedno i sigurno pronađu potrebne informacije na internetu, koriste društvene mreže, savremene alate za komunikaciju na daljinu, kako bi mogli da komuniciraju sa svojim najbližima širom sveta.

Osim ove akcije najstarijima u Beogradu je povodom 100 godina penzijskog sistema omogućeno da danas besplatno obave određene preglede u više domova zdravlja kao i da besplatno posete 27 muzeja i galerija u glavnom gradu.