1. mart 2023 15:58

I javni beležnici izdavaće informacije o lokaciji za gradnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

I javni beležnici izdavaće informacije o lokaciji za gradnju

Foto: Shutterstock.com/Africa Studio, ilustracija

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa predsednikom Javnobeležničke komore Srbislavom Cvejićem o izmenama i dopunama Zakona o planiranu i izgradnji, koje predviđaju da će javni beležnici moći da izdaju informacije o lokaciji gradnje.

Cvejić je u ime Javnobeležničke komore dao podršku predviđenim promenama u toj oblasti, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izmenama je predloženo da javni beležnici, pored već postojećih državnih organa, izdaju informacije o lokaciji.

Na sastanku je zaključeno da predložene izmene vode ka efikasnijem vođenju postupaka u oblasti planiranja i izgradnje, kao i da će Javnobeležnička komora uzeti učešće u izradi podzakonskog akta.

Vesić je naglasio da će čitav proces izdavanja građevinskih dozvola biti brži i transparentniji i da će smanjiti mogućnost korupcije uz poštovanje standarda zelene gradnje i dodao da će zakonom biti ukinuta konverzija, koja će osloboditi 5.000 lokacija za gradnju

On je rekao da nosioci javnih ovlašćenja neće moći da menjaju uslove tokom trajanja postupka izdavanja građevinske dozvole, da će investitori imati obavezu da prilože bankarske garancije kao osiguranje za eventualnu štetu prema trećim licima.

Ministar je dodao da će investitori morati da pruže i dokaz o kretanju otpada kako se ne bi stvarale deponije, dok se zakonom uvode i energetski pasoši.