14. mart 2023 16:18

Radojka Nikolić: Amerikancima nije u interesu nova ekonomska kriza

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radojka Nikolić: Amerikancima nije u interesu nova ekonomska kriza

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Glavna i odgovorna urednica magazina Biznis i Ekonometar Radojka Nikolić rekla je danas da Amerikancima nije u interesu nova ekonomska kriza, niti novi monetarni požar, kao i da ne očekuje da će doći do takvog scenarija.

"Sudeći prema informacijama koje sada imamo, ne bi trebalo očekivati širenje te krize. I samim Amerikancima i finansijkim i ostalim vlastima je važno da se kriza na tome zaustavi, jer ne žele novi monetarni požar", rekla je Nikolićeva Tanjugu.

 

Istakla je da je način poslovanja banke Silicijumske doline ograničen na sektor IT usluga i startapa i dodala da će se ovaj slučaj završiti tako što će država pomoći sa novim sredstvima da bi spasila uloge klijenata.

"I sam način poslovanja ove banke je prilično hermetičan, jer je ograničen na sektor IT usluga i startapa. I to je jedna od mogućnosti da se slučaj završi, banka će propasti, ali ulozi klijenata neće, država će ući sa novim sredstvima da bi spasila uloge klijenata", rekla je Nikolićeva.

Kaže da je prilično izvesno, kako kažu prognoze Amerikanaca i eksperata za ovu oblast, da će FED najverovatnije sada sporije podizati kamatnu stopu nego što su nameravali, kako ne bi naglim povećanjem kamatnih stopa bili ugroženi svi ostali u ekonomskom i u monetarnom sektoru.

Jasno je da je ovo sada posledica naglog podizanja kamatnih stopa, koje je uticalo na smanjenje novčane mase, dodala je Nikolićeva.

"Ceo ovaj slučaj se odnosi na bankarski sektor u Americi, nema toliko veze sa evropskim bankarskim sistemom i nikakvo širenje ne treba očekivati", dodala je Nikolićeva.