18. april 2023 18:52

Poljska od petka obnavlja tranzit ukrajinskih žitarica preko svoje teritorije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poljska od petka obnavlja tranzit ukrajinskih žitarica preko svoje teritorije

Foto: Shutterstock.com/Frolova_Elena, ilustracija

VARŠAVA - Poljska je prihvatila da se od petka obnovi tranzit ukrajinskih žitarica preko poljske teritorije, izjavio je danas poljski ministar poljoprivrede Robert Telus i naglasio da će tranziti biti zapečaćeni i nadzirani.

Oglasio se i poljski ministar razvoja Valdemar Buda, poručivši da zabrana na uvoz ukrajinskih prehrambenih proizvoda u Poljsku ostaje na snazi, prenosi Rojters.

Nakon što su Poljska, Mađarska i Slovačka obelodanile da zabranjuju uvoz ukrajinskih žitarica, a sličnu odluku razmatra i Bugarska, Brisel se našao pod pritiskom da razradi set mera koji bi se primenjivao u celoj Evropskoj uniji.

Poljoprivrednici u EU su nezadovoljni jer im je uvoz jeftinih žitarica iz Ukrajine, koja je zbog sukoba sa Rusijom suočena sa otežanim izvozom svojih poljoprivrednih proizvoda crnomorskom rutom, oborio cene i smanjio prodaju.

U Poljskoj je ovo pitanje otvorilo problem za vladajuću nacionalističku stranku Pravo i pravda (PiS) koja se u izbornoj godini u velikoj meri oslanja na glasače iz ruralnih područja.

"Uspeli smo da osmislimo mehanizme koji će obezbediti da ni tona žita ne ostane u Poljskoj", rekao je Telus u razgovoru sa novinarima.

Oglasila se danas i prva potpredsednica ukrajinske vlade Julija Sviridenko izrazivši uverenje da će ukrajinski izvoznici poštovati uslove ugovora o tranzitu žitarica sa Poljskom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim poljskim kolegama u Varšavi Sviridenkova je rekla da je ukrajinska vlada razumela zabrinutost poljskih i ukrajinskih poljoprivrednika i da je "posvećena rešavanju tog pitanja".