27. april 2023 18:00

Završen Međunarodni sajam građevinarstva u Beogradu, okupio 430 izlagača

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završen Međunarodni sajam građevinarstva u Beogradu, okupio 430 izlagača

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Međunarodni sajam građevinarstva u Beogradu, 47. po redu završio se danas, uz učešće eminentnih domaćih i stranih proizvođača, distributera i trgovaca građevinskom opremom i materijalima

Posetioci su tokom te manifestacije imali priliku da se upoznaju sa kompanijama koje posluje na domaćem tržištu, ali i sa stranim firmama iz 20 zemalja sveta koje su zainteresovane za srpsko tržiše i partnere u Srbiji.

 

Pod sloganom "Gradimo pametno", ova manifestacija uspela je da okupi 430 izlagača iz oblasti izgradnje i održavanja objekata, enterijerskih materijala, hidrogradnje i IT tehnologija.

Organizatori ovogodišnjeg sajma su istakli da je drugi dan bio najposećeniji, te da su hale bile pune, kao i parking isped hale 1 na kome je bio izložen širok asortiman radnih mašina.

Na sajmu su prednjačile kompanije koje su predstavile razne modele podnih obloga za enterijere, specijalne modele sobnih i ulaznih vrata, materijale koji se koriste za spoljašnju izolaciju objekata, montažne kuće, kao i širok asortiman alata i mašina za građevinarstvo.

Jedan od distributera opreme za građevinske radne mašine iz Kruševca rekao je za Tanjug da su u poslednje vreme cene rezervnih delova mašina u blagom padu.

On je iz asortimana svoje firme istakao gumene gusenice, kašike za bagere, koje su, kako nam je objasnio, u poslenje vreme pojeftinile.

Na njihovom štandu, koji je smešten na prostoru parkinga ispred hale 1, smešteni su mini bageri, gume za građevinske mašine (damper), rampe za mini bagere, kao i kašike za građevinske mašine.

Na ovogodišnjem sajmu je svoje projekte predstavila i kompanija "Čelebić" iz Crne Gore koja je u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom, učestvovala sa kompanijama iz te zemlje.

Ove godine se 16 izlagača iz Crne Gore predstavilo beogradskoj publici, rekla je Mija Petrić za Tanjug.

"Trudili smo se da našu zemlju predstavimo kao zanimljivu turističku destinaciju koja je jako pogodna za investitore", istakla je ona.

Izlagački program kompanija iz Crne Gore obuhvatao je sve segmente građevinske delatnosti - istraživanje i projektovanje, izgradnja i održavanje objekata, visokogradnja, niskogradnja, najsavremeniji materijali, građevinske mašine, uređaji i alati, informacione tehnologije, najsavremenije sisteme gradnje, opremanje objekata i enterijera, naveli su predstanici Privredne komore Crne Gore za Tanjug.

U prostoru između hale 1 i 2 imali smo priliku da se upoznamo sa vlasnikom firme koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom toplotnih pumpi, Dušanom Crnomarkovićem, koji nam je ukazao na isplativost grejanja pomoću sistema toplotne pumpe.

Kako je objasnio, osnovna sirovina toplotnih pumpi su otpadne vode, a "ovaj sistem grejanja sa daleko manje uložene energije obezbeđuje izuzetno niske račune na kraju meseca", ističe naš sagovornik.

"Sveukupni projekat montaže na objektu od 100 metara kvadratnih bi iznosio u zavisnosti od vrste materijala i obima posla u preseku između 5.000 i 10.000 evra", rekao je Crnomarković za Tanjug.