11. maj 2023 15:56

USAID u Toplanu u Nišu uložio više od 300.000 dolara

Izvor: TANJUG

podeli vest

USAID u Toplanu u Nišu uložio više od 300.000 dolara

Foto: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

NIŠ - Niška toplana nastavlja saradnju sa američkim USAID-om kroz nove projekte, a jedan od važnijih je ''Geotermalno jezero'' koje bi trebalo da značajno doprinese unapređenju energetske efikasnosti Niša.

Tokom prethodne četiri godine, od kada traje projekat USAID-a, ''Bolja energija'', u nišku Toplanu uloženo je više od 300.000 dolara kroz razne projekte.

Vd direktor JKP "Gradska toplana" Niš Predrag Milačić istakao je kao bitno posetu direktorke Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID-a) Samante Pauer, imajući u vidu ulaganja USAID u prethodnim godinama.

Kako je objasnio, USAID je obezbedio preko 300.000 dolara podrške u prethodne četiri godine, a još značajnije je obezbeđivanje konsultantske pomoći ekperata koje je USAID angažovao, i sa kojima smo razrađivali.

"Ti projekti imaju za cilj povećanje nergetske efikasnosti i smanjenje negativnog uticaja na zaštitu životne sredine", istakao je Milačić.

Prema njegovim rečima, kroz tri projekta u prethodne četiri godine rekonstruisana je kotlarnica Ratko Jović u kojoj je instaliran novi gorionik sa manjim emisijama azotovih oksida.

"Oni su jedan od parametara koji negativno utiču na valitet vazduha. Uspeli smo da povećamo energetsku efikasnost postrojenja za 12 odsto, što je u energetici veoma visok procenat", objasnio je Milačić.

On je rekao da su uspeli da rekonsturišu i postrojenje "Majakovski" od 14 megavata, koje je četvrto po veličini, gde su digitalizovali sistem za upravljanje distibutivnom mrežom.

"Treći projekat je jedan od koraka u konačnom cilju potpune digitalizacije proizvodnje i distribucije toplotne energije u gradu Nišu.

On se tiče postavljanja 26 "data lokatora", koji se ugrađuju u šahte širom disktibutivne mreže", poručio je on.

Kako je objasnio, oni će prikupljati podatke o pritisku i temperaturi u distributivnoj mreži.

"To može da služi i kao sistem brze detekcije kvarova na mreži, a omogućava nam da pređemo na tzv. dinamički model distributivne mreže koji će nam omogućiti, da nakon postavljanja mini meteoroloških stanica, potpuno softverski upravljamo stepenom rada naših kotlova", objasnio je Milačić.

On je rekao da je njihov najvažniji fokus na uvođenje obnovljivih izvora energije.

"Jedan od značajnih projekata je geotermalno jezero koje se prema studiji nalazi ispod Niša na 1.200 metara dubine. Nadam se da ćemo dobiti podršku USAID-a za tu istražnu bušotinu", istakao je on.

Takođe, on je rekao da sa USAID-om rade na projektu "tri generacijska postojenja" u krugu UKC Niš, gde bi trebalo da se proizvodi električna energija, energija grejanja i energija hlađenja.

"Kada istovremeno radite te stvari čak za 70 odsto vam je jeftinija, nego kada radite samo jedno ili drugo", poručio je on.

Samanta Pauer je istakla da je USAID pre nekoliko godina pokrenuo u Nišu pilot projekat sa toplanom i dodala da je taj projekat pokazao velike

uštede koje su bile značajne.

"To je zaista bila skromna investicija po američkim standardima ali uz direktora i liderstvo kompanije i grada uspeli su da ostvare značajne uštede, da obezbede značajne uštede za građane", rekla je Pauer.

Istakla je da je tokom posete u Nišu čula da se efikasnije koristi energija u tom gradu, da su mnogi građani zainteresovani za izolaciju stambenih zgrada i da bolje koriste vodenu paru, koja više ne ide u atmosferu, već mogu da je iskoriste da unapređuju svoje kotlove.

"Postoje brojne uštede koje mogu da se obezbede za sve one koji žele da imaju efikasniju potrošnju energije. Energetska rešenja za sve zemlje moraće da obuhvate i obnovljive izvore energije u budućnosti, ukoliko želeimo da sprečimo klimatske promene koje već donose velike štete kako poljoprivrednicima u Americi, tako i onima u Srbiji", rekla je Pauer.

Pauer je navela je da koraci koje USAID preduzima u saradnji sa partnerima u Srbiji već pokazuju rezultate i dodala da su veoma važne uštede za sve građane, čistiji vazduh i manji trroškovi.

"Srbija je u stanju da ostvari brojne uštede i samim tim će i zagađenje se smanjiti", rekla je ona.

Od 2001. godine, USAID je bio partner Grada Niša na brojnim razvojnim projektima, i invenvestirao je više od 916 miliona dolara kako bi se stimulisao ekonomski rast, ojačao pravosudni sistem i promovisalo dobro upravljanje u Srbiji.