15. decembar 2022 15:14

Fond za inovacionu delatnost otvorio konkurs za 276 miliona dinara podrške inovativnim projektima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fond za inovacionu delatnost otvorio konkurs za 276 miliona dinara podrške inovativnim projektima

Foto: Shutterstock.com/Maja Marjanovic, ilustracija

BEOGRAD - Mikro, mala i srednja preduzeća od danas mogu konkurisati za inovacione vaučere a naučnoistraživačkim organizacijama je ponovo dostupna finansijska podrška za transfer tehnologija radi komercijalizacije pronalazaka, saopštio je Fond za inovacionu delatnost.

Za ove dve funkcije podrške Fond je u nacionalnom budžetu obezbedio ukupno 276 miliona dinara.

Inovacioni vaučeri su za preduzeća kojima su potrebne usluge naučnoistraživačkih organizacija za rešavanje tehničko-tehnološkog problema iz njihovog poslovanja.

Jednom podnosiocu prijave može biti odobreno više inovacionih vaučera u maksimalnom iznosu do 2,4 miliona dinara.

Pojedinačnim vaučerom se finansira do 60 posto ukupnih troškova usluga, maksimalno do 800.000 dinara, ne uključujući porez na dodatu vrednost (PDV).

Fond navodi da se vaučeri dodeljuju po redosledu pristiglih prijava, u roku od sedam dana od dana dostavljanja prijave, a javni poziv je otvoren sve do utroška opredeljenih sredstava od 100 miliona dinara.

Naučnoistraživačke organizacije po projektu kroz Program transfera tehnologije mogu očekivati podršku u iznosu do 2,4 miliona dinara.

Taj novac je namenjen povećanju sposobnosti i efikasnosti u komercijalizaciji pronalazaka. Fond podržava finansiranje odobrenog projekta do 100 procenata od ukupno odobrenog budžeta, a ukupno opredeljeno za ovu namenu je 176 miliona dinara.

Prijave za finansijsku podršku podnose se putem portala, a popisana potrebna dokumentacija dostupna je na internet prezentaciji Fonda.