22. jun 2023 12:24

Delta holding planira da 60 odsto energije koju troši bude iz obnovljivih izvora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delta holding planira da 60 odsto energije koju troši bude iz obnovljivih izvora

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Kompanija Delta holding planira da do 2030. godine 60 odsto energije koju troši bude iz obnovljivih izvora energije (OIE), najavila je danas viši potpredsednik za strategiju i razvoj te kompanije Marija Desivojević Cvetković

Ona je na predstavljanju izveštaja Delta holdinga o održivom poslovanju u 2022, kazala i da je planirano da kompanija primenom novijih tehnologija, tehnika i inovativnih ideja do tog perioda smanji i emisiju štetnih gasova za čitavih 50 odsto.

"Ovo sve ćemo postići povećavanjem objekta u našem sistemu koji imaju solarne panele. Mi već imamo 10 objekata koji koriste solarnu energiju, a u planu nam je da do kraja ove godine solarni paneli budu postavljeni na još 15 naših objekart", kazala je Desivojević Cvetković.

Naglasila je i da je kompanija formirala i tim za veštačku inteligenciju, čiji je cilj da istraži sve mogućnost kako bi ona mogla da se primenu u sve ono čime se Delta holding bavi.

"Svojim zaposlenima želimo da omogućimo da svoj posao rade efikasnije, pamenije i da imaju više vremena. Ideja je da što više koristimo resurse veštačke inteligencije kako bi unapredili svoje održivo poslovanje, jer kao kompanija koja postoji više od 30 godina težimo da budemo najbolji u onome što radimo i da budemo primer drugima", naglasila je ona.

Prema rečima Desivojević Cvetković, poštovanje principa održivosti je danas postao uslov da se uspešno razgovara sa bankama, velikim stranim partnerima i značajnim institucijama.

"Delta holding je principe održivosti postavila kao strateški cilj svog poslovanja pre više od 14 godina i ponosni smo što smo pioniri u ovom domenu", kazala je ona.

Direktor održivog poslovanja Delta holdinga Tijana Koprivica, predstavljajući izveštaj o održivom poslovanju za prošlu godinu, a koji Delta već četrneaestu godinu za redom objavljuje, kazala je da su u fokusu te kompanije energetska efikasnost i upotreba OIE, upravljanje otpadom, briga o vodama, kao i bezbednost i zdravlje na radu, razvoj zaposlenih, i ulaganje u društvenu zajednicu.

Ona je navela i podatak da su instalacijom solarnih elektrana članice Delta holdinga u 2022. proizvele 470 megavat sati električne energije, i time doprinele smanjenju emisije ugljen-dioksida za 690 tona, što je ekvivalent sadnji više od 31 hiljade stabala.

Zahvaljujući upotrebi biomase, u tom periodu, kako je dodala, i emisija CO2 smanjena je za više od 25 hiljada tona, što je količina koju godišnje apsorbuje 1,2 miliona stabala.

Prema rečima Koprivice, u prošloj godini i operater ambalažnog otpada Delta Pak omogućio je recikliranje skoro 4.700 tona papira, čime je sačuvano 80.000 stabala i napravljena ušteda od skoro 20 hiljada megavat sati električne energije i 150 miliona litara vode.

Ona je naglasila i da je u 2022. potrošnja vode u Delta Agraru, koji je jedan od najvećih poljoprivrednih sistema u regionu, smanjenja za petinu.

"Kada je u pitanju S social , odnosno društveni aspekt održivosti našeg poslovanja, mi veliki doprinos zajednici dajemo i kroz podršku razvoju sela i kroz jedinstveni projekat Naše selo, u prethodne četiri godine, podržali smo više stotina gazdinstava", navela je Koprivica i dodala da je tokom 2022. pokrenut i projekat Digitalno selo u okviru kojeg zajedno sa partnerima Delta podiže svest o važnosti digitalizacije za održivost poljoprivredne proizvodnje.

Izveštaj o održivom poslovanju Delta Holdinga za 2022, kako je rečeno na predstavljanju izrađen je u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI) i ispunjava sve kriterijume naprednog nivoa izveštaja o napretku Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija (UN), a reviziju izveštaja o održivom poslovanju sprovela je ovlašćena revizorska kuća PwC.

Predstavnik PwC Nikola Stamenić kazao je da je Deltin izveštaj o održivosti na nivou trenutno najboljih izveštavanja i kako je naglasio, izveštaj je odlična osnova za izveštavanje u skladu sa dolazećom regulativom.

"Ovaj izveštaj je izazov u narednom periodu za sve privredne subjekte i biće priprema za nefinansijsko izveštavanje u skladu sa zahtevima nove regulative", naglasio je on.