29. jun 2023 12:03

Bojan Stanić: Postavljanje sistema inovacija je od suštinskog značaja za održivost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bojan Stanić: Postavljanje sistema inovacija je od suštinskog značaja za održivost

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Bojan Stanić rekao je danas da je Srbija u procesu reindustrijalizacije, u smislu da mora još više da se integriše u međunarodne lance snabdevanja kao zemlja u kojoj se primenjuju savremeni standardi i inovativan pristup.

Konferencija u PKS "Promoting Smart Manufacturing Through Innovation System Building in Serbia" (promovisanje pametne proizvodnje kroz izgradnju inovativnog sistema u Srbiji) organizovana je povodom završetka projekta Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) koji je posvećen sistemskom jačanju kapaciteta inovacionog ekosistema Srbije za oblast industrijskih tehnologija.

 

"Na današnjoj konferenciji koju organizujemo u saradnji sa UNIDO i Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija želimo da promovišemo unapređenje tog inovacionog sistema i njegovu primenu u procesu tzv. pametne specijalizacije prerađivačke industrije", rekao je Stanić za Tanjug.

Kako je istakao, postavljanje sistema inovacija je od suštinskog značaja za održivost privrede u Srbiji, imajući u vidu da su inovacije izvor konkurentske prednosti na globalnom nivou.

Prema njegovim rečima, sistem inovacija ima tri ključne komponente.

"Prva je akademska osnova koja podrazumeva podstojanja univerziteta i naučno-istraživačkih centara, druga je samo sprovođenje istraživanja i razvoja, dok se treća komponenta odnosi na ekonomsku opravdanost primene tih inovacija u proizvodnom procesu", rekao je Stanić.

Posebni savetnik u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jovan Milić rekao je da je današnji događaj u PKS organizovan povodom završnog dela projekta koji je realizivan u saradnji sa organizacijom Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj.

"Predstavićemo sve rezultate projekta koji je trajao dugo, i u koji su uključeni mnogi stejkholderi iz našeg ekosistema. Mi kao novoformirano ministarstvo podržavamo projekte koji doprinose daljem razvoju našeg inovacionog ekosistema", objasnio je Milić.

Istakao je da veliki broj mladih i talentovanih ljudi radi u okviru naučno tehnoloških parkova.

Profesor na Mašinskom fakiltetu Univerziteta u Beogradu Petar Petrović, koji je angažovan kao ekspert za domen pametne proizvodnje, rekao je da je cilj projekta da malo "pogura" sektor inovacija koji treba da se usmeri na "manufakturing tehnologije", kao i da Srbija ima potrebu da se razvija u tom pravcu.

Objasnio je da naša zemlja na neki način kasni, pošto se doprinos prerađivačke industrije u stvaranju nacionalnog BDP je dosta nizak.

Tu moramo da pronađemo način za unapređenje, rekao je Petrović za Tanjug.

Istakao je da je potrebno da se akademska i inovativna zajednica približe fabrikama.

"Moramo da budemo na vrhunskom tehnološkom nivou da bismo mogli da budemo globalno kompetitivni. Moramo da imamo više robota u našim fabrikama, više pametnih mašina i obrazovanih inženjera koji su u toku školovanja imali priliku da se susretnu sa novim tehnologijama i osnovnim veštinama", istakao je Petrović.